Back to school. Cum organizezi bugetul familiei, în prag de an școlar, în vremuri de criză?

scoala rechizite Sursa foto: Pexels

Organizarea bugetului familiei, în apropierea unui nou an școlar, reprezintă o provocare pentru mulți părinți, cu atât mai mult în aceste vremuri dificile. Cu facturi și rate mai mari, dar și un coș de cumpărături din ce în ce mai scump, părinții trebuie să facă față cu brio și cheltuielilor pentru pregătirea copilului pentru școală. De la rechizite, la uniformă, încălțăminte și echipamentul pentru orele de sport, toate costă mai mult față de anul trecut, scrie risco.ro.

Bugetul pentru noul an școlar

O estimare făcută de platforma de e-commerce e-MAG arată că, în 2022, o familie va aloca puțin peste 500 de lei pentru echiparea ghiozdanului. „Pentru un ghiozdan sunt dispuși să cheltuie, în medie, 160 de lei, pentru un penar în jur de 60 de lei, pentru caiete tot 60 de lei, pentru instrumente de scris 140 de lei, iar pentru articole de desen 50 de lei și pentru alte accesorii de tipul rezerve, truse de geometrie sau plastilină încă 50 de lei”, se arată în estimarea retailer-ului. La această sumă, se mai adaugă și cheltuielile cu hainele și încălțămintea- aproximativ 270 de lei.

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

Criza nu i-a lovit doar pe părinții români. Studiul Deloitte back-to-school 2022, realizat pe baza unui sondaj derulat în rândul a 1.200 de părinți din SUA cu copii de școală, arată că bugetul alocat pentru pregătirea de școală a crescut în 2022 cu 8%, până la echivalentul a 661 de dolari/copil, în medie. Peste 37% dintre respondenți au precizat că se așteaptă să cheltuiască mai mult anul acesta decât în urmă cu un an pe produse destinate școlii, în special din cauza scumpirilor în lanț.

4 sugestii pentru planificarea bugetului familiei, în prag de an școlar

Pentru că pe lângă cheltuielile cu școala, o familie mai are și alte provocări de ordin financiar, este necesară o planificare atentă a bugetului în această perioada. Salariul poate nu a crescut, dar prețurile s-au majorat, iar traiul a devenit mai scump în ultima jumătate de an. Iată cum puteți organiza bugetul pentru a nu ajunge în impas, potrivit risco.ro:

  1. Calculați bugetul și stabiliți prioritățile – Împărțiți cheltuielile pe categorii: hrană, utilități, transport, rate (dacă este cazul), rechizite și alte cheltuieli. Avantajul este că veți avea din start o imagine clară asupra direcțiilor în care se vor duce banii. Totodată, veți putea stabili unde puteți face economie, ce cheltuieli pot fi amânate fără să apară probleme.
  2. Cumpărați pentru început strictul necesar – Primul contact cu școala înseamnă pe lângă bucuria copilului și lista lungă de cerințe pentru părinți. Fiecare nivel de pregătire vine cu cerințele sale, iar părinții sunt nevoiți să facă față cheltuielilor. O variantă ar fi să analizați lista cu atenție și să bifați, într-o prima etapă, doar achizițiile strict necesare: rechizite pentru primele două luni, echipamentul sportiv, încălțăminte. Evitați să epuizați toate economiile și tot salariul pe produsele de papetărie pe care un elev le folosește pe parcursul unui an și chiar al unui semestru întreg. Este suficient să cumpărați elementele principale și veți completa pe parcurs.
  3. Comparați prețurile – Orice părinte își dorește tot ce este mai bun pentru copilul sau, dar pentru a mai salva din bugetul familiei, nu optați doar pentru rechizite scumpe, de brand. Totodată, comparați prețurile de pe piață. Faceți câteva vizite în librării, consultați și listele de prețuri ale magazinelor online de profil, ajustați cantitățile (nu va avea nevoie de zeci de caiete în primele săptămâni).
  4. Negociați variantele de uniformă – În unele unități de învățământ este obligatorie uniforma, altele optează pentru anumite variante de ținute, fără să impună o vestimentație fixă. Este important să cunoașteți aceste aspecte pentru a stabili cum abordați situația. Uniforma reprezintă o mare parte din bugetul alocat unui nou an școlar. Ținutele făcute pe comandă sunt mult mai scumpe decât dacă achiziționați hainele din magazin, iar unele școli vin cu această cerință către părinți. Sunt mai multe variante: dacă este obligatorie o anumită ținută, puteți opta pentru a cumpăra unul-două schimburi. Acestea pot fi completate cu haine din comerț, adaptate cerințelor (spre exemplu, nu este absolut necesar să cumperi 5 cămăși albe, pe comandă, dacă elevul poartă peste sacou sau vestă cu inscripția școlii; poți opta pentru maximum două, iar restul le poți achiziționa din magazine la preț mai mic). O altă situație este cea în care vestimentația nu este una fixă. Dacă școala cere copiilor să poarte tricou alb și pantaloni închiși la culoare, puteți jongla cu elementele din ținută și le puteți cumpăra din magazine, în funcție de buget.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: