Badea, Hidroelectrica: Investițiile în energie întârzie, durează ani să obținem un aviz de la hoardele de funcționari / Proiectele verzi sunt blocate fix de autoritățile de mediu

microhidrocentrala-sursa-hidroelectrica-e1533027318526

Legislația în România trebuie clarificată, pentru că în acest moment este interpretabilă și durează ani de zile până la obținerea unui aviz de la hoardele de funcționari din România, a afirmat, miercuri, Bogdan Badea, președintele Directoratului Hidroelectrica, în cadrul conferinței „Împreună să punem energia în lumină”, organizată de InvestEnergy.

„Problema este timpul extrem de mare în care trebuie să obținem avizele de la hoardele de funcționari pe care le-am creat în România. Trebuie să tragem un semnal de alarmă. Hidroelectrica s-a confruntat cu situația în care proiectele verzi pe care vrem să le facem sunt blocate fix de autoritățile de mediu”, a precizat Badea.

El a arătat că până și înlocuirea unui echipament vechi cu unul nou necesită un aviz de mediu, care durează ani de zile, scrie Agerpres.

„Când se schimbă un echipament vechi cu unul nou, trebuie să stăm ani de zile pentru a obține acel acord de mediu. Nu doar la noi sunt aceste probleme, cine vrea să pună trei stâlpi într-o pădure, ca să mă exprim plastic, trebuie să treacă prin aceleași furci caudine. Știm doar când începem, nu știm și când se termină acest proces de avizare, de exemplu la Bumbești am început acum patru ani”, a continuat șeful Hidroelectrica.

În opinia sa, soluția este o clarificare a legislației, ca să nu mai lase loc interpretărilor din partea anumitor agenții regionale.

„Sunt micile nimicuri care conduc la situații extrem de grave din sistemul energetic. Dacă nu reușim să clarificăm aceste elemente, dacă nu facem ceva concret, acel 2030 este un orizont extrem de apropiat și vom avea probleme serioase. Suntem în punctul în care ne-a ajuns cuțitul la os”, a subliniat Badea.

El a arătat că este nevoie ca autoritățile să-și stabilească o strategie, pentru ca investitorii să știe ce au de făcut.

„Cred că este un moment în care trebuie să ne punem picioarele în apă rece, să ne facem o foaie de parcurs, să știm dacă vrem realist să mai avem capacități, dacă vrem să investim în Marea Neagră, trebuie să ne creăm această foaie de parcurs, degeaba vrea un investitor să facă ceva. Nu putem decupla planurile de investiții ale producătorilor, distribuitorilor, transportatorului, e un moment în care trebuie să mergem coordonat. Dacă nu ne pregătim astăzi, unde vrem să ajungem nu vom ajunge”, a completat oficialul producătorului de energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *