Bananele sunt din ce în ce mai amenințate pe fondul schimbărilor climatice, fermierii afirmând că vremea extremă le „omoară” culturile, conform unui raport citat luni de DPA/PA Media, transmite Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
O analiză a organizației neguvernamentale britanice Christian Aid, făcută publică luni, arată că temperaturile în creștere și dăunătorii asociați climei pun în pericol bananele.
Aproape două treimi dintre cele mai bune zone pentru cultivarea bananelor din America Latină și Caraibe – o regiune care asigură aproximativ 80% din exporturile de banane la nivel mondial – ar putea deveni improprii în acest scop până în anul 2080 din cauza impactului climatic, potrivit analizei.
Bananele cresc într-un interval de temperatură cuprins între 15 și 35 de grade Celsius, dar sunt, de asemenea, foarte sensibile la lipsa apei, ceea ce înseamnă că fenomenele meteorologice extreme din ce în ce mai frecvente afectează capacitatea de fotosinteză a acestei plante.
Boli precum Fusarium tropical race 4 (Fusarium TR4) au devenit o amenințare din ce în ce mai mare în ultimii ani, provocând pierderea unor ferme întregi în America Latină.
Potrivit Christian Aid, agricultorii din regiune se plâng că fermele lor „mor”, ceea ce le afectează veniturile.
Aurelia Pop Xo, în vârstă de 53 de ani, cultivatoare de banane în Guatemala, a declarat: „Schimbările climatice ne omoară culturile. Asta înseamnă că nu avem niciun venit pentru că nu putem vinde nimic. Ceea ce se întâmplă este că plantația mea moare”.
„Ni s-a spus că așa ceva se va petrece în viitor, dar s-a întâmplat mai devreme, și asta pentru că nu avem grijă de pământul nostru, de ecosistemele noastre, ceea ce este foarte îngrijorător pentru copiii noștri și mai ales pentru nepoții noștri”, a spus ea.
Apel la acțiune
În urma acestor constatări, Christian Aid a lansat un apel către țările dezvoltate pentru reducerea de urgență a emisiilor de carbon și susținerea financiară a comunităților agricole afectate. De asemenea, organizația a solicitat finanțare internațională din fondurile pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice pentru a sprijini cultivatorii de banane și pentru a ajuta comunitățile agricole să se adapteze la schimbările climatice.
Osai Ojigho, directoare de politici și campanii la Christian Aid, a declarat: “Bananele nu sunt doar fructul preferat al lumii, ci și un aliment esențial pentru milioane de oameni.
„Viețile și mijloacele de trai ale unor oameni care nu au contribuit cu nimic la criza climatică sunt deja amenințate”, a spus ea.
Ojigho a făcut apel la state să folosească termenul limită din acest an pentru noile planuri naționale de acțiune climatică ale ONU drept oportunitate pentru a accelera tranziția de la combustibilii fosili și pentru a se asigura că finanțarea pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice “ajunge la oamenii care au nevoie disperată de ea”.
Pe de altă parte, consumatorii și companiile sunt îndemnate să aleagă banane certificate Fairtrade, ceea ce garantează că fermierii sunt plătiți corect pentru munca lor.
Anna Pierides, manager principal pentru aprovizionarea sustenabilă cu banane în cadrul Fundației Fairtrade, a declarat: “Fără prețuri echitabile, agricultorii din sectorul bananelor pur și simplu nu pot face față cheltuielilor. Fairtrade se angajează să crească veniturile, nivelul de trai și reziliența producătorilor de banane pentru a-i ajuta să facă față schimbărilor climatice și să continue cultivarea lor”.
„O modalitate prin care întreprinderile pot sprijini acest lucru este prin inițiativa noastră Shared Impact, care reunește cumpărătorii pentru a asigura angajamente de aprovizionare pe termen mai lung, o mai mare transparență și mai multe oportunități pentru cultivatorii de banane de a vinde mai mult în condiții Fairtrade”, a spus ea.
Holly Woodward-Davey, coordonatoare de proiect la Banana Link, a declarat: “Criza climatică și criza biodiversității asociate necesită o regândire a sistemelor industriale de producție alimentară, care depind de utilizarea unor cantități tot mai mari de substanțe chimice dăunătoare. Guvernele trebuie să continue să ia măsuri decisive pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și pentru a interzice cele mai toxice substanțe chimice, investind în același timp în tranziția către sisteme alimentare echitabile, stabile și sănătoase”.