Banca Angliei a operat cea mai mare creștere de dobândă cheie din ultimii 27 de ani

Redacția aug. 4, 2022 0 comentarii
Bank of England, banca angliei

Banca Angliei (BoE) a majorat joi ratele dobânzilor cu cel mai mare nivel din ultimii 27 de ani. În ciuda avertismentelor că vine o recesiune îndelungată, instituția se grăbește acum să înăbuşe o creştere a inflaţiei care este gata să ajungă la un vârf de 13% până la finalul anului, scrie Reuters.

Opt dintre cei nouă membri ai Comitetului de politică monetară ai Băncii Angliei au votat pentru majorarea ratelor dobânzilor cu 0,5 puncte procentuale, la 1,75%, cel mai înalt nivel de la criza financiară globală. Silvana Tenreyro, un membru extern, a votat împotriva majorității, pentru o creștere mai mică, cu 0,25 puncte procentuale.

Mișcarea vine după ce și Banca Centrală Europeană și a Rezerva Federală a SUA au făcut pași agresivi în fața inflației în creștere.

Marea Britanie se confruntă cu o recesiune prelungită și cu cea mai gravă scădere a nivelului de trai din ultimii 60 de ani, a avertizat joi Banca Angliei.

BoE a spus că, din cauza ultimei creșteri a prețurilor la gaze, se așteaptă acum ca inflația să crească peste 13% la sfârșitul anului – mult mai mare decât previziunile din mai – și să rămână la „niveluri foarte ridicate” pe tot parcursul anului 2023 înainte de a scădea înapoi la ținta de 2% peste doi ani.

Lira a scăzut cu până la 0,4%, până la 1,209 dolari după anunț, în timp ce randamentul obligațiunilor guvernamentale britanice pe 10 ani a scăzut cu 0,07 puncte procentuale, până la 1,85%.

Prețurile cu ridicata ale gazelor aproape s-au dublat în Marea Britanie în luna mai, ceea ce ar putea duce factura anuală medie de combustibil pentru o gospodărie de la puțin sub 2.000 de lire sterline la aproximativ 3.500 de lire sterline, când prețurile reglementate cresc în octombrie, a spus BoE.

În același timp, salariile cresc cu numai jumătate din rata inflației. Previziunile băncii centrale au arătat, în acest context, că venitul după impozitare al gospodăriilor va scădea în termeni reali atât în ​​2022, cât și în 2023, chiar și după ce a luat în considerare sprijinul fiscal anunțat de guvern în mai. Scăderea de peste 5% a veniturilor gospodăriilor, față de vârful înregistrat recent, ar fi cea mai gravă scădere înregistrată din 1960, de când există date, până în prezent.

Cheltuielile de consum ar trebui să scadă în anul următor, a spus BoE, trăgând în jos creșterea economică. Prognozele sale au arătat o contracție mult mai profundă a PIB-ului decât a estimat în mai, economia intrând în recesiune în al patrulea trimestru din 2022 și continuând să se micșoreze timp de cinci trimestre succesive.

O scădere maximă a PIB de 2,1% ar fi comparabilă cu cea observată la începutul anilor 1990, iar BoE a spus că chiar și odată ce economia a ieșit din recesiune, se aștepta ca creșterea să fie „foarte slabă după standardele istorice”.

Banca Angliei / Sursa foto: Bank of England

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.