Banca Angliei (BoE) a decis joi să reducă dobânda de politică monetară de la cel mai ridicat nivel începând din 2008, după un vot strâns, oficialii având opinii divergente în privinţa atenuării presiunilor inflaţioniste, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.
Banca Angliei a redus dobânda cu 0,25%, până la la 5%, fiind prima scădere din martie 2020, la începutul pandemiei, şi până în prezent.
Decizia este în linie cu economiştii intervievaţi de Reuters dar pieţele financiare previzionau că sunt 60% şanse pentru o reducere.
Cei nouă membri ai Comitetului de politică monetară de la BoE au votat 5 la 4 pentru reducerea costurilor de împrumut.
“Nu vă pot da un punct de vedere privind viitoarea evoluţie a dobânzilor. Vom analiza datele de la o reuniune la alta, aşa cum facem întotdeauna”, a declarat guvernatorul BoE, Andrew Bailey, cu privire la evoluţia politicii monetare.
Oficialul a dat asigurări că în viitor Comitetul de politică monetară se va mişca cu prudenţă: “Trebuie să ne asigurăm că inflaţia rămâne la un nivel scăzut şi să fim atenţi să nu reducem dobânzile prea rapid şi prea mult”, a subliniat Bailey.
Neil Birrell, director de investiţii la Premier Miton Investors, a apreciat că Banca Angliei a depăşit temerile privind inflaţia deşi este prudentă în legătură cu noi reduceri.
“Acăderea dobânzilor în Marea Britanie a sosit în sfârşit. Banca Angliei a depăşit temerile privind inflaţia … deşi sunt prudenţi în legătură cu noi reduceri”, a susţinut Birrell.
BoE se aşteaptă ca rata inflaţiei să crească la 2,75% în trimestrul patru din 2024, pe fondul atenuării efectelor scăderii preţurilor la energie, înainte de a reveni la ţinta BoE de 2% la începutul lui 2026. În mai şi iunie rata inflaţiei s-a situat la 2%.
De asemenea, Banca Angliei se aşteaptă la o creştere a economiei britanice de aproximativ 1,25% anul acesta, după ce anterior previziona un avans de 0,5%, în timp ce rata şomajului ar urma să crească uşor.