Banca Angliei majorează dobânda la 3,5% de la 3% / Este a noua majorare consecutivă a ratei dobânzii / Banca estimează că inflația din Marea Britanie a atins vârful

Redacția dec. 15, 2022 0 comentarii
Bank of England, banca angliei

Banca Angliei a majorat joi dobânda sa cheie la 3,5% de la 3%, a noua majorare consecutivă a ratei dobânzii, în timp ce încearcă să accelereze revenirea inflației la țintă, după ce creșterea prețurilor a atins în octombrie cel mai ridicat nivel din ultimii 41 de ani, scrie Reuters.

Comitetul de politică monetară al Banca Angliei a votat cu 6-3 în favoarea acestei mișcări și a declarat că ar putea fi necesare “creșteri suplimentare ale ratei dobânzii bancare” pentru a aborda ceea ce se teme că ar putea fi presiuni inflaționiste interne persistente din partea prețurilor și salariilor.

Măsura luată de Banca Angliei urmează deciziei de miercuri a Rezervei Federale a SUA de a majora dobânda principală cu jumătate de punct, în timp ce băncile centrale occidentale se confruntă cu penuria de forță de muncă post-COVID și cu impactul invaziei Rusiei în Ucraina asupra prețurilor energiei.

Banca Centrală Europeană urmează să majoreze joi ratele dobânzilor pentru a patra oară consecutiv, deși cu mai puțin decât la ultimele două ședințe.

Într-o scrisoare adresată ministrului de finanțe, Jeremy Hunt, care însoțește decizia, guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a declarat că previziunile Băncii sugerează că inflația britanică a atins vârful.

Cifrele oficiale de miercuri au arătat că inflația a scăzut la 10,7% în noiembrie, de la 11,1% în octombrie. Această scădere de 0,4 puncte procentuale a ratei anuale a fost cea mai mare din iulie 2021.

Șomajul este în prezent în creștere, ajungând la 3,7% în cele trei luni până în octombrie, dar salariile, excluzând bonusurile, au reușit totuși să crească cu cel mai rapid ritm nominal din 2001, cu 6,1% față de anul precedent.

Luna trecută, Banca Angliei a declarat că Marea Britanie a intrat într-o recesiune de lungă durată și a prezis că economia se va contracta cu 0,3% în ultimul trimestru al acestui an.

Acum se așteaptă la o scădere de 0,1% și la o producție economică peste un an cu 0,4% mai mare decât se credea anterior, ca urmare a măsurilor bugetare care au oferit stimulente pe termen scurt.

Cu toate acestea, o înăsprire fiscală în continuare ar face ca, peste doi ani, nivelul PIB-ului să fie puțin schimbat față de previziunile din noiembrie ale Băncii Angliei și cu 0,5% mai mic decât peste trei ani.

 

Banca Angliei / Sursa foto: Bank of England

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *