Banca Reglementelor Internaţionale (BRI), instituţie denumită şi “banca centrală a băncilor centrale”, a precizat luni că nu va deveni o variantă pentru ocolirea puternicelor sancţiuni adoptate în ultimele zile de Occident împotriva Rusiei, transmite Agerpres, citând agenția Reuters.
Aliaţii occidentali au adoptat sâmbătă un pachet de noi sancţiuni dure împotriva Moscovei, inclusiv unele care vizează Banca Centrală a Rusiei.
În conformitate cu rolul său, Banca Reglementelor Internaţionale poate derula tranzacţii valutare şi cu rezerve pentru băncile centrale membre, printre care se numără şi Banca Centrală a Rusiei.
“BRI nu va fi o posibilitate de ocolire a sancţiunilor. BRI va aplica sancţiunile”, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Jill Forde, la o întâlnire cu jurnaliştii.
La rândul său, directorul Departamentului pentru afaceri economice şi monetare din cadrul BRI, Claudio Borio, a spus că în contextul evenimentelor dramatice din Ucraina, precum şi al sancţiunilor impuse Rusiei, economia mondială se confruntă în prezent cu o incertitudine extinsă. Creşterea preţurilor la energie şi materii prime va alimenta şi mai mult inflaţia globală în timp ce sancţiuni de o asemenea amploare nu au fost aplicate niciodată unei ţări atât de interconectate cu economia mondială cum este Rusia.
Înfiinţată în anul 1930, Banca Reglementelor Internaţionale este cea mai veche instituţie financiară internaţională. BRI este contraparte pentru tranzacţiile financiare derulate de băncile centrale. În plus, BRI serveşte şi ca forum pentru facilitarea schimburilor de opinii între instituţiile de emisiune monetară şi drept centru de cercetare economică şi monetară. De asemenea, BRI acţionează, printre altele, şi ca agent sau mandatar pentru operaţiunile financiare internaţionale.