Cetăţenii germani vor trebui să facă faţă preţurilor mai ridicate şi creşterii economice mai reduse, deoarece invadarea Ucrainei de către Rusia va aduce perturbări în comerţ şi majorare de preţuri, în special la combustibili şi grâu, se arată în raportul lunar al Băncii Centrale a Germaniei (Budensbank), publicat luni, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
Cea mai mare economie europeană plăteşte un preţ ridicat pentru dependenţa sa de gazele ruseşti, al căror preţ a crescut din 24 februarie, data începerii războiului.
“Aceste evoluţii ar urma să afecteze consumul şi producţia în industriile mari consumatoare de energie”, avertizează Bundesbank.
Instituţia estimează că economia germană a stagnat în primul trimestru din 2022, iar redresarea aşteptată în trimestrul doi ar putea fi mai slabă decât se previziona, din cauza “evoluţiilor negative în domeniul comerţului şi a sporirii incertitudinilor”.
În 2021, economia Germaniei a înregistrat un avans de 2,8% şi, din cauza unui început de an 2022 mai lent decât se preconiza, Ministerul Economiei de la Berlin şi-a revizuit, în jos, previziunile de creştere pentru acest an, până la 3,6%, de la 4,1% cât estima în luna octombrie.
În februarie, rata inflaţiei în Germania a urcat la 5,1%, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 30 de ani.
“Preţurile alimentelor şi ale bunurilor industriale ar urma să crească şi mai mult, în urma declinului exporturilor de grâu din Ucraina şi Rusia, şi a noilor perturbări din lanţurile de aprovizionare”, se arată în raportul Băncii Centrale a Germaniei.