Banca Centrală a Germaniei transmite că cea mai mare economie a Europei pare să fi revenit pe creștere în trimestrul 2 al anului

calcul preturi inflatie Foto: © Tero Vesalainen / Dreamstime.com

Economia germană, motorul economiei europene, pare să fi revenit pe creştere în perioada aprilie-iunie 2023, după două trimestre de contracţie consecutivă, a anunţat luni Banca centrală a Germaniei (Bundesbank), transmite AP, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, Bundesbank a subliniat că, pe ansamblul anului 2023, este posibil ca Produsul Intern Brut să înregistreze o contracţie mai amplă decât se estima anterior, în pofida uşoarei reveniri din trimestrul al doilea.

La finele lunii mai, Oficiul federal de statistică a anunţat că cea mai mare economie a Europei a înregistrat o contracţie de 0,3% în primele trei luni ale anului, după un declin de 0,5% în ultimul trimestru al anului trecut. Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Luni, în buletinul său lunar de conjunctură, Bundesbank a estimat că Produsul Intern Brut pare să fi “crescut uşor” în trimestrul al doilea, fără a oferi însă o cifră precisă cu privire la avansul preconizat. Potrivit Bundesbank, consumul privat pare să se fi stabilizat, graţie unei pieţe a muncii solide, a majorărilor salariale şi a lipsei unei noi creşteri semnificative a inflaţiei. De asemenea, blocajele de pe lanţurile de aprovizionare s-au redus, ceea ce cumulat cu nivelul solid al comenzilor a evitat o încetinire gravă în sectoarele industriei şi construcţiilor.

Cu toate acestea, Banca centrală a Germaniei a atras atenţia asupra diminuării cererii din partea clienţilor străini, a majorării costurilor pentru finanţarea investiţilor precum şi a declinului încrederii mediului de afaceri.

“De aceea, revenirea economică din restul anului ar putea să fie una mai timidă decât preconizam în prognozele publicate la finele lunii iunie”, a avertizat Bundesbank.

În urmă cu o lună, Bundesbank prognoza că pe ansamblul acestui an, Produsul Intern Brut al Germaniei ar urma să se contracte cu 0,3%, pentru a reveni pe o creştere de 1,2% în 2024 şi un avans de 1,2% în 2025.

Oficiul federal de statistică urmează să dea publicităţii o estimare preliminară privind Produsul Intern Brut în trimestrul al doilea în data de 31 iulie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: