Banca Centrală a Germaniei transmite că cea mai mare economie a Europei pare să fi revenit pe creștere în trimestrul 2 al anului

calcul preturi inflatie Foto: © Tero Vesalainen / Dreamstime.com

Economia germană, motorul economiei europene, pare să fi revenit pe creştere în perioada aprilie-iunie 2023, după două trimestre de contracţie consecutivă, a anunţat luni Banca centrală a Germaniei (Bundesbank), transmite AP, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, Bundesbank a subliniat că, pe ansamblul anului 2023, este posibil ca Produsul Intern Brut să înregistreze o contracţie mai amplă decât se estima anterior, în pofida uşoarei reveniri din trimestrul al doilea.

La finele lunii mai, Oficiul federal de statistică a anunţat că cea mai mare economie a Europei a înregistrat o contracţie de 0,3% în primele trei luni ale anului, după un declin de 0,5% în ultimul trimestru al anului trecut. Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut.

Luni, în buletinul său lunar de conjunctură, Bundesbank a estimat că Produsul Intern Brut pare să fi “crescut uşor” în trimestrul al doilea, fără a oferi însă o cifră precisă cu privire la avansul preconizat. Potrivit Bundesbank, consumul privat pare să se fi stabilizat, graţie unei pieţe a muncii solide, a majorărilor salariale şi a lipsei unei noi creşteri semnificative a inflaţiei. De asemenea, blocajele de pe lanţurile de aprovizionare s-au redus, ceea ce cumulat cu nivelul solid al comenzilor a evitat o încetinire gravă în sectoarele industriei şi construcţiilor.

Cu toate acestea, Banca centrală a Germaniei a atras atenţia asupra diminuării cererii din partea clienţilor străini, a majorării costurilor pentru finanţarea investiţilor precum şi a declinului încrederii mediului de afaceri.

“De aceea, revenirea economică din restul anului ar putea să fie una mai timidă decât preconizam în prognozele publicate la finele lunii iunie”, a avertizat Bundesbank.

În urmă cu o lună, Bundesbank prognoza că pe ansamblul acestui an, Produsul Intern Brut al Germaniei ar urma să se contracte cu 0,3%, pentru a reveni pe o creştere de 1,2% în 2024 şi un avans de 1,2% în 2025.

Oficiul federal de statistică urmează să dea publicităţii o estimare preliminară privind Produsul Intern Brut în trimestrul al doilea în data de 31 iulie.

Foto: © Tero Vesalainen / Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *