Banca Centrală a Rusiei a menţinut dobânda de referinţă la nivelul ridicat record de 21%, la şedinţa de politică monetară care a avut loc vineri, surprinzând pieţele, şi a informat că recenta înăsprire a politicii monetare a creat condiţii pentru reducerea inflaţiei, transmit Bloomberg şi Reuters, conform Agerpres.
Decizia oficialilor de la Banca Rusiei i-a luat prin suprindere pe analişti, care prognozau că instituţia va majora dobânda de bază la 23%, pe fondul unor semnale preliminare care arată că economia încetineşte.
“Ţinând cont de majorările semnificative ale dobânzii şi reducerea activităţii de creditare, înăsprirea politicii monetare a creat premisele necesare pentru reluarea procesului dezinflaţionist şi revenirea inflaţiei la ţinta Băncii Rusiei”, a informat instituţia, într-un comunicat.
De asemenea, Banca Centrală a Rusiei va evalua necesitatea unei majorări a dobânzii la reuniunea din 17 februarie.
Ţinta de inflaţie a Băncii Rusiei este de 4% şi se aşteaptă ca acest obiectiv să fie atins în 2026.
Joi, preşedintele Vladimir Putin a cerut Băncii Rusiei să adopte o decizie “echilibrată” de politică monetară şi să ţină cont de “solicitările” actuale.
În noiembrie, rata anuală a inflaţiei în Rusia a accelerat din nou, la 8,9%, de la 8,5% luna precedentă, când Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda de referinţă cu 200 de puncte de bază, până la 21%. Aşteptările inflaţioniste, un indicator urmărit cu atenţie de oficialii de la Banca Rusiei, a ajuns la 13,9% în decembrie, cel mai ridicat nivel din acest an.
Cheltuielile bugetare masive în urma războiului din Ucraina şi programele sociale menţin supraîncălzirea economiei, deficitul acut de forţă de muncă ducând la majorarea salariilor. În schimb, producţia nu reuşeşte să se extindă suficient de rapid pentru a ţine pasul cu majorarea cererii.
Planul Băncii Rusiei de a ţine sub control cererea prin majorarea dobânzii a acţionat până acum ca o frână în calea creşterii economice şi nu a stopat avansul preţurilor, apreciază analiştii.
Până la 16 decembrie, creşterea anuală a preţurilor a atins 9,52%, creşterea preţurilor la alimente a accelerat la 10,9%, legumele fiind cu 24% mai scumpe decât anul trecut.