Banca centrală a Ungariei majorează rata dobânzii la cel mai ridicat nivel din ultimii 18 ani

banca centrala a ungariei, ungaria, muzeu al banilor, bani Sursa foto: penzmuzeum.hu

Ungaria a majorat marți rata dobânzii de referință la cel mai ridicat nivel din ultimii 18 ani, de 11,75%, scrie Financial Times.

Creșterea, de un punct procentual, a fost în conformitate cu așteptările și a ajutat forintul, moneda cu cele mai slabe performanțe din Europa de Est în acest an, să crească în tranzacțiile de dimineață. Cu toate acestea, slăbiciunea monedei continuă să reprezinte o provocare pentru factorii de decizie politică.

Banca Națională a Ungariei a majorat dobânda sa cheie cu peste 10 puncte procentuale într-un an, deoarece investitorii au ales activele țării din Europa Centrală. De asemenea, piața bursieră și obligațiunile de la Budapesta s-au slăbit considerabil în ultimul an.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Măsura luată de Ungaria vine în contradicție cu o tendință de creștere mai lentă a ratelor în alte țări din Europa Centrală și de Est. Polonia a declarat că va evalua ratele în mod pragmatic, în timp ce România a încetinit majorările de rate. În august, autoritățile cehe au lăsat ratele neschimbate pentru prima dată în mai mult de un an, afirmând că ar putea relua majorările mai târziu.

Presiunea exercitată de piață asupra Ungariei a determinat guvernul premierului Viktor Orbán să ia măsuri fiscale și politice care ar fi fost improbabile altfel. Acestea au inclus o apropiere de UE, în încercarea de a asigura fonduri de redresare post-Covid înghețate de mult timp, în valoare de până la 15 miliarde de euro, precum și eliminarea taxelor favorabile și a plafoanelor pentru facturile energetice ale gospodăriilor, care ar fi costat bugetul miliarde de euro anual.

Banca centrală a declarat că va continua să majoreze ratele dobânzilor într-un ritm rapid atât timp cât va fi necesar. Un punct de cotitură este așteptat în toamnă, când analiștii se așteaptă ca actualul val de inflație să atingă o rată anuală de până la 20%.

Banca a declarat că va folosi toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a lupta împotriva inflației, care în iulie a atins o rată anuală de 13,7%. Ritmul de creștere a prețurilor înseamnă că rata dobânzii ajustată la inflație, sau reală, rămâne negativă.

Ultima dată când rata dobânzii a atins nivelul actual a fost în 2004, după un șoc fiscal cauzat de cheltuielile guvernamentale generoase. De la prăbușirea comunismului în Ungaria, ratele dobânzilor au mai depășit în mod constant 10% doar în timpul tranziției la capitalism din anii 1990.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: