Banca centrală elvețiană majorează dobânzile cu 50 de puncte de bază, în ciuda turbulențelor de la Credit Suisse

banca elvetia Foto: Pixabay

Banca Națională a Elveției a majorat joi rata dobânzii de referință cu 50 de puncte de bază, aducând-o la 1,5%, transmite CNBC. Este a patra majorare consecutivă, iar modificarea ratei dobânzii de politică monetară este în concordanță cu așteptările analiștilor.

Înăsprirea monetară suplimentară a fost pusă în aplicare pentru a contracara “creșterea reînnoită a presiunii inflaționiste”, a declarat banca într-un comunicat de presă.

Aceasta a mai spus că alte majorări “nu pot fi excluse … pentru a asigura stabilitatea prețurilor pe termen mediu”.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Potrivit unei noi previziuni a Băncii Naționale a Elveției, inflația medie anuală va fi de 2,6% în 2023 și de 2% în 2024 și 2025, urmând ca la sfârșitul anului 2025 să se situeze la 2,1%.

Cea mai recentă majorare a ratei vine în condițiile în care inflația internă rămâne cu mult peste ținta Băncii Naționale a Elveției, care se situează între 0% și 2%.

Inflația elvețiană a crescut la 3,4% în februarie, în ritm anual, depășind așteptările analiștilor, deși prețurile de consum sunt doar o fracțiune din ratele în creștere vertiginoasă ale vecinilor europeni ai țării.

Ratele dobânzilor din țară au ieșit pentru prima dată din teritoriul negativ în septembrie, banca centrală elvețiană surprinzând piețele în iunie, când a majorat ratele pentru prima dată din 2007 încoace.

Banca Națională a Elveției a lăsat să se înțeleagă că ar putea exista la orizont alte majorări de rate dacă presiunile inflaționiste vor continua.

“Nu poate fi exclusă posibilitatea ca majorări suplimentare ale ratei dobânzii de politică monetară a BNS să fie necesare pentru a asigura stabilitatea prețurilor pe termen mediu”, se arată într-un comunicat de presă al băncii centrale din decembrie.

“Pentru a asigura condiții monetare adecvate, SNB este, de asemenea, dispusă să fie activă pe piața valutară, dacă este necesar”, a adăugat acesta.

Banca Națională a Elveției a fost în centrul atenției la nivel mondial în ultima săptămână, după ce a acceptat să împrumute creditorul aflat în dificultate Credit Suisse cu până la 50 de miliarde de franci elvețieni (53,68 miliarde de dolari). Acțiunile creditorului se prăbușiseră la aflarea veștii că cel mai mare investitor al său, Saudi National Bank, nu va mai acorda asistență financiară suplimentară.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.