Cererea de împrumuturi bancare de la companiile din zona euro a urcat în trimestrul doi din 2025 în pofida incertitudinilor provocate de tensiunile comerciale şi geopolitice, iar o nouă creştere este probabilă în acest trimestru, arată datele unui studiu publicat marţi de Banca Centrală Europeană (BCE) și citat de Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Creditarea bancară, sursa primară de finanţare pentru firme, s-a redresat lent în ultimul an, în urma reducerii rapide a dobânzilor de către BCE, iar companiile sunt optimiste cu privire la perspectivele lor, în pofida diferendului comercial cu SUA.
„Cererea de împrumuturi a fost sprijinită de scăderea dobânzilor, dar este afectată de incertitudinile globale şi tensiunile comerciale”, arată rezultatele studiului BCE în rândul a 155 de creditori.
Standardele de creditare nu s-au modificat pentru firme în trimestrul trecut, deşi acestea se aşteptau la o înăsprire modestă, iar băncile nu se aşteaptă la modificări semnificative în acest trimestru.
Deşi riscurile la adresa perspectivelor economice continuă să contribuie la înăsprirea standardelor de creditare, băncile nu au raportat o înăsprire suplimentară legată de incertitudinile globale şi tensiunile comerciale, apreciază BCE.
Standardele de creditare s-au înăsprit pe segmentul proprietăţilor imobiliare comerciale, industriei, comerţului şi construcţiilor, în timp ce s-au atenuat în domeniul serviciilor.
Cererea pentru credite ipotecare a continuat să crească semnificativ în trimestrul doi din 2025 şi băncile se aşteaptă la un avans rapid şi în acest trimestru. Standardele de creditare pentru credite ipotecare s-au înăsprit uşor, dar băncile se aşteaptă la o atenuare în trimestrul trei din 2025.
Pe segmentul creditelor de consum, băncile se aşteaptă la la înăsprirea standardelor de creditare în următoarele luni, potrivit BCE.
Din iunie 2024, BCE a redus de opt ori dobânzile, pentru a sprijini redresarea zonei euro, dar a indicat o pauză în relaxarea politicii monetare la şedinţa din iulie, iar pieţele se aşteaptă acum doar la o reducere a ratei dobânzii, posibil la finalul anului.