Având în vedere presiunile inflaționiste ridicate care persistă, Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene a decis astăzi să majoreze cele trei rate cheie ale dobânzii BCE cu 25 de puncte de bază, anunță BCE.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

“În ansamblu, informațiile primite susțin, în linii mari, evaluarea perspectivelor inflației pe termen mediu pe care Consiliul guvernatorilor și-a format-o la ședința anterioară. Inflația globală a scăzut în ultimele luni, însă presiunile subiacente asupra prețurilor rămân puternice. În același timp, majorările anterioare ale ratelor de dobândă se transmit cu putere la condițiile de finanțare și monetare din zona euro, în timp ce decalajele și intensitatea transmiterii către economia reală rămân incerte”, transmite BCE.

Deciziile viitoare ale Consiliului guvernatorilor vor asigura că ratele de politică monetară vor fi aduse la niveluri suficient de restrictive pentru a realiza o revenire în timp util a inflației la ținta pe termen mediu de 2% și vor fi menținute la aceste niveluri atât timp cât va fi necesar, precizează BCE. Consiliul guvernatorilor va continua să urmeze o abordare dependentă de date pentru a determina nivelul și durata adecvate ale restricției. În special, deciziile Consiliului guvernatorilor privind rata dobânzii de politică monetară se vor baza în continuare pe evaluarea perspectivelor inflației în lumina datelor economice și financiare primite, a dinamicii inflației subiacente și a gradului de transmisie a politicii monetare.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Ratele dobânzii cheie ale BCE rămân principalul instrument al Consiliului guvernatorilor pentru stabilirea orientării politicii monetare. În paralel, Consiliul guvernatorilor va continua să reducă portofoliul programului de achiziționare de active (APP) al Eurosistemului într-un ritm măsurat și previzibil. În conformitate cu aceste principii, Consiliul guvernatorilor preconizează că va întrerupe reinvestirile în cadrul APP începând cu luna iulie 2023.

Ratele dobânzilor cheie ale BCE

Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cele trei rate ale dobânzii cheie ale BCE cu 25 de puncte de bază. În consecință, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor fi majorate la 3,75%, 4,00% și, respectiv, 3,25%, cu începere de la data de 10 mai 2023.

Programul de achiziționare de active (APP) și programul de achiziționare în caz de urgență în caz de pandemie (PEPP)

Portofoliul APP se diminuează într-un ritm măsurat și previzibil, întrucât Eurosistemul nu reinvestește toate plățile de capital din titlurile ajunse la scadență. Scăderea se va ridica la 15 miliarde EUR pe lună, în medie, până la sfârșitul lunii iunie 2023. Consiliul guvernatorilor se așteaptă să întrerupă reinvestirile în cadrul APP începând cu luna iulie 2023.

În ceea ce privește PEPP, Consiliul guvernatorilor intenționează să reinvestească plățile de capital din titlurile de valoare ajunse la scadență achiziționate în cadrul programului cel puțin până la sfârșitul anului 2024. În orice caz, viitoarea rostogolire a portofoliului PEPP va fi gestionată astfel încât să nu interfereze cu orientarea adecvată a politicii monetare.

Consiliul guvernatorilor va continua să aplice flexibilitate în reinvestirea răscumpărărilor scadente din portofoliul PEPP, în vederea contracarării riscurilor la adresa mecanismului de transmitere a politicii monetare.