Banca Centrală Europeană menține rata dobânzii la 4%

BCE, banca centrală europeană Sursa foto: Dreamstime

Banca Centrală Europeană a menținut joi ratele dobânzilor la cel mai ridicat nivel din toate timpurile, dar a semnalat că ia în considerare o reducere a acestora la următoarea ședință din iunie, scrie Financial Times.

BCE a declarat, după ce consiliul său guvernator s-a reunit la Frankfurt, că rata de referință pentru depozite va rămâne la 4% până când cei care stabilesc dobânzile vor fi siguri că presiunile asupra prețurilor s-au stabilizat.

Într-o schimbare față de limbajul anterior, BCE a declarat că „ar fi oportună” reducerea ratelor în cazul în care presiunile subiacente asupra prețurilor, previziunile sale actualizate și impactul creșterilor anterioare ale ratelor îi sporesc încrederea că inflația se apropie „în mod susținut” de ținta de 2%. Inflația din zona euro a scăzut de la un vârf de 10,6% în 2022 la 2,4% în martie – foarte aproape de ținta băncii.

„Chiar dacă anunțul de politică monetară nu menționează în mod explicit luna iunie ca fiind momentul pentru o primă reducere a dobânzii, credem că ședința de astăzi ar trebui să marcheze ultima oprire înainte de reducere”, a declarat Carsten Brzeski, șeful departamentului de cercetare macro la nivel mondial al băncii olandeze ING.

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *