Banca Centrală Europeană nu ar trebui să excludă reducerea costurilor de împrumut, a declarat un oficial al băncii

Dobanda de interventie pexels.com Foto: Pexels.com

Banca Centrală Europeană nu ar trebui să excludă reducerea costurilor de împrumut, atât la reuniunea din iunie, cât şi la cea din iulie, a afirmat luni Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, în condiţiile în care unii oficiali BCE nu iau în calcul scăderea consecutivă a dobânzilor, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Villeroy a declarat pentru publicaţia germană Boersen-Zeitung (BZ) că este în favoarea “posibilităţilor maxime” după posibila reducere a dobânzilor de luna viitoare.

„Citesc uneori că ar trebui să reducem dobânzile doar cu 0,25% când vor fi disponibile noile proiecţii economice şi, prin urmare, ar fi exclus în iulie. De ce să facem asta, dacă la viitoarea întâlnire analizăm datele. Nu spun că ar trebui să ne luăm deja angajamentul pentru iulie, dar să avem libertatea de a stabili momentul şi ritmul”, a spus el.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

În timp ce majoritatea oficialilor este de acord cu o reducere a dobânzilor luna viitoare, ei sunt reticenţi în a se angaja la o cale dincolo de această dată, pe fondul presiunilor provocate de majorarea salariilor, a tensiunilor din Orientul Mijlociu care ameninţă să ducă la creşterea preţurilor la energie şi a întârzierii reducerii dobânzilor în SUA.

Şi preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel, a declarat la Bloomberg în acest weekend că BCE ar trebui să aştepte până în septembrie pentru o a doua decizie de politică monetară.

„BCE are marjă de manevră semnificativă pentru o relaxare a politicii monetare până la o dobândă între 2% şi 2,5% şi a apreciat că aşteptările pieţelor privind o dobândă de aproximativ 2,8% peste cinci ani nu este nerezonabilă”, a declarat Villeroy, care este şi guvernator al Băncii Centrale a Franţei.

În aprilie, Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut nemodificată dobânda de referinţă, pentru a cincea lună consecutiv, dar a semnalat totuşi că ar putea reduce costul creditului în curând.

Ca urmare a deciziei adoptate recent, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,50%, 4,75% şi, respectiv, 4%

Gardienii euro au lăsat dobânzile nemodificate începând din luna septembrie 2023, dar au semnalat că ar putea lua în discuţie o reducere a costului creditului, aşteptând însă publicarea unor date confortabile privind evoluţia salariilor şi inflaţiei înainte de a lua o decizie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: