Banca Centrală Europeană va majora joi ratele dobânzilor pentru prima dată în ultimii 11 ani, o mișcare mai amplă decât cea anunțată fiind considerată din ce în ce mai probabilă, deoarece factorii de decizie se tem să piardă controlul asupra creșterii galopante a prețurilor de consum, transmite Reuters.
În condițiile în care inflația se apropie deja de un teritoriu cu două cifre, aceasta riscă acum să se înrădăcineze peste ținta de 2% a BCE, ceea ce necesită majorări de rate chiar dacă acest lucru încetinește – sau prăbușește – o economie care suferă de pe urma impactului războiului Rusiei în Ucraina.
Însă factorii de decizie politică par departe de a fi uniți în ceea ce privește viteza cu care ar trebui să acționeze BCE, unii susținând că aceasta este deja mult în urma curbei, în special în comparație cu omologii globali precum Rezerva Federală a SUA, în timp ce alții indică o recesiune iminentă pe care BCE riscă să o exacerbeze.
Până de curând, banca semnala o majorare de 25 de puncte de bază care să fie urmată de o mișcare mai mare în septembrie, dar surse apropiate discuțiilor au declarat că o creștere de 50 de puncte de bază ar fi, de asemenea, pe masă joi, deoarece perspectivele inflației se deteriorează rapid.
Economiștii intervievați de Reuters au prezis o creștere de 25 de puncte de bază, dar majoritatea au spus că banca ar trebui de fapt să majoreze cu 50 de puncte de bază, ridicând la zero rata de depozit de minus 0,5%, un nivel record.
Complicând decizia, scăderea recentă a euro la minimul ultimelor două decenii față de dolar stimulează, de asemenea, presiunile inflaționiste, ceea ce se adaugă la argumentele pentru o majorare mai mare a ratei chiar dacă, în cele din urmă, aceasta afectează creșterea economică.
“O majorare de 50 de puncte de bază a BCE ar putea împinge euro cu 2% în ziua respectivă; mai mult dacă piețele de active ar fi în general favorabile riscului”, a declarat Steven Englander de la Standard Chartered.
O majorare mai mare ar lăsa totuși BCE în urma creșterii de 75 de puncte de bază a Fed de luna trecută, mai ales că o altă creștere de 75 de puncte de bază a Fed este prevăzută pentru această lună.
În cazul în care BCE ar decide o creștere imediată de 50 de puncte de bază, ar trebui să protejeze națiunile mai îndatorate, precum Italia sau Spania, de creșterea costurilor de împrumut. Astfel, ar fi nevoie și de un acord privind o nouă schemă de achiziționare de obligațiuni, care, potrivit unor surse, este deja aproape de a fi încheiat.
Atunci când ratele cresc, costurile de împrumut de la periferia blocului cresc adesea în mod disproporționat, iar BCE a promis că va combate acest tip de fragmentare cu un nou instrument.