Morgan Stanley, una dintre cele mai mari bănci de investiții din lume, vede o corecție a prețului acțiunii Hidroelectrica și recomandă reducerea expunerii, după scăderea prețului energiei electrice. „Pare scumpă acum”, a comentat un analist al băncii. Aceleași preocupări legate de prețul energiei se aplică și în cazul companiei cehe de electricitate CEZ.
UPDATE Și banca britanică Barclays și-a modificat recomandările. Analistul Peter Crampton de la Barclays a redus recomandarea pentru Societatea De Producere a Energiei Electrice din Hidrocentrale Hidroelectrica SA la „equal-weight” de la „overweight”. „Equal-weight” (ponderea egală) este o măsură proporțională care acordă aceeași importanță fiecărei acțiuni dintr-un portofoliu sau un fond index, indiferent de dimensiunea unei companii.
Prețul țintă a fost stabilit la 135 RON, ceea ce implică o creștere de 8% față de ultimul preț.
UPDATE În urmă cu o săptămână, grupul american bancar retrograda Hidroelectrica din cauza prețului acțiunilor și a divergenței prețului la energie.
„Reducem ratingul Hidroelectrica la Sell și reducem prețul țintă la 109 RON/acțiune. Acțiunile Hidroelectrica au avut o performanță bună de la IPO (plasată la 104 RON în iulie 2023), în ciuda unei scăderi semnificative a prețurilor energiei electrice în aceeași perioadă, care pentru un contract european de încărcare de bază pe un an au scăzut de la 140 EUR/MWh la 85 EUR/MWh. Chiar dacă am asistat la o scădere a RFR în România la c.6,3% (de la c.6,8% în iulie), ceea ce este pozitiv pentru evaluare, și chiar și după rapoartele conform cărora MSCI ia în considerare trecerea României de la Frontier Market la Emerging Market (vezi Bloomberg, 12-iul-23, link), ceea ce ar putea crea o cerere tehnică pentru acțiunile Hidroelectrica, considerăm că acțiunile Hidroelectrica au devenit prea scumpe, iar raportul risc/recompensă pare înclinat în jos. Considerăm că randamentul dividendelor Hidroelectrica, care este un parametru cheie de evaluare la care se uită investitorii, va scădea la 6-7% pe termen mediu (față de 8,6% în 2023E)”, arată analiștii Citi.
Știrea inițială
Hidroelectrica este considerată „subponderală”, spune analistul Morgan Stanley într-o notă. Explicație: În cazul în care o acțiune este considerată „subponderală”, analistul spune că el consideră că investitorul ar trebui să își reducă deținerea, astfel încât aceasta să „cântărească” mai puțin.
Evaluarea vine pe fondul scăderii prețurilor energiei electrice în Europa. Atât compania românească, cât și colega cehă CEZ „par scumpe acum”, spune analistul Morgan Stanley.
Analistul Arthur Sitbon remarcă faptul că recenta corecție a prețului energiei electrice la circa 85 euro pe megawatt oră de la circa 120 euro în ultimele 3 luni nu se reflectă în creșterea prețului acțiunilor Hidroelectrica în aceeași perioadă.
Prețul țintă pentru Hidroelectrica a fost redus de la 110 RON la 95 RON. Hidroelectrica se tranzacționează în creștere cu 0,2% la 129,70 RON la ora 10:20 la București.
Aceleași preocupări legate de prețul energiei electrice se aplică și în cazul companiei cehe de electricitate CEZ.