Banca Mondială îmbunătăţeşte previziunile privind creşterea economiei în acest an în Asia Centrală şi Europa de Est

Educatie financiară calcule bani grafice Foto: Pexels/ Pixabay

Banca Mondială a îmbunătăţit joi previziunile privind creşterea economiei în acest an în Asia Centrală şi Europa de Est (unde este inclusă şi România) la 1,4%, de la un nivel de 0,1% estimat anterior, citând perspectivele mai bune din Rusia şi Ucraina, în pofida războiului în desfăşurare, potrivit unui raport al instituției.

Prognoza regională, publicată cu câteva zile înaintea reuniunii FMI şi Băncii Mondiale de la Washington, indică un avans al economiei Ucrainei de 0,5% în 2023, după un declin de 29,2% în 2022, anul în care Rusia a lansat invazia. Recent, Banca Mondială estima costul reconstrucţiei şi redresării Ucrainei la 411 miliarde de dolari, de peste două ori mărimea economiei Ucrainei în 2021, înainte de război.

„Deşi impactul economic suferit de Ucraina ca rezultat al invaziei este enorm, redeschiderea porturilor sale de la Marea Neagră şi reluarea comerţului cu cereale, precum şi sprijinul substanţial al donatorilor, ajută la sprijinirea activităţii economice în acest an”, apreciază Banca Mondială.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

PIB-ul Rusiei s-a contractat cu 2,1% anul trecut, un nivel mult mai redus decât scăderea de 3,5% previzionată în ianuarie de Banca Mondială, care se aşteaptă în acest an la un declin al economiei ruse de 0,2% (faţă de o contractare de 3,3% estimată în ianuarie).

O creştere semnificativă a preţurilor de consum, în special la energie şi alimente, a dus la creşterea ratei medii anuale a inflaţiei până la 15,9% spre finalul lui 2022 în ţările emergente şi în curs de dezvoltare din Europa şi Asia Centrală, cel mai ridicat nivel din ultimii peste 20 de ani.

Banca Mondială avertizează că perspectivele rămân extrem de incerte, creşterea în 2023 ar putea fi mai slabă dacă războiul escaladează, preţurile la energie şi alimente continuă să crească, majorările de dobânzi accelerează pe plan global sau în regiune, sau se înregistrează o modificare semnificativă a fluxurilor de capital spre regiune. De asemenea, ar putea exista efecte negative de pe urma actualelor evoluţii din sectoarele bancare din unele economii avansate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: