Economia românească va înregistra în acest an un avans de numai 2,1%, conform celui mai recent raport privind “Perspectivele Economice Globale”, care poate fi consultat AICI. Procentul avansat pentru România în 2025 este sub media regiunii și sub estimările autorităților de la București. Banca Mondială notează că măsurile de consolidare fiscală anunțate recent au contribuit la revizuiri notabile în sens descendent ale perspectivelor României. În iunie 2024, BM estima pentru acest an o creștere de 3,8%.
Menționăm că autoritățile estimează o creștere economică de 2,5% în 2025, pe baza căreia se construiește și bugetul.
Conform raportului, se preconizează că în Europa Centrală creșterea va reveni la 2,8 % în 2025 și la 3 % în 2026, datorită cererii private solide. Se preconizează că investițiile, în special în Polonia și România, vor fi stimulate de reformele structurale și de întârzierea finanțării UE (Curtea de Conturi Europeană 2024). Acestor ţări li s-au deblocat 19% şi, respectiv, 33% din alocările lor din Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă, cu aproximativ 13% din obiective îndeplinite şi evaluate pozitiv.
“În ciuda afluxului de fonduri UE, măsurile de consolidare fiscală anunțate recent au contribuit la revizuiri notabile în sens descendent ale perspectivelor României față de luna iunie”, notează raportul. Se preconizează că creșterea exporturilor din Europa Centrală va rămâne modestă din cauza creșterii reduse din zona euro.
Pentru 2024, creșterea este estimată la doar 1,3%. Conform raportului Băncii Mondiale, PIB-ul României ar urma să crească cu 2,6% anul viitor.
Premierul Marcel Ciolacu spunea chiar în urmă cu câteva zile că se bazează pe o creștere economică de 2,5% în acest an și o țintă de deficit de 7%, în contextul în care anunța că bugetul pentru 2025 va fi adoptat de guvern până la finalul lunii ianuarie.
România ar urma să aibă în 2025 o creștere economică de 2,5% conform celor mai recente estimări ale Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), pe care se construiește bugetul.
La nivel global, raportul Băncii Mondiale estimează că majorarea ar trebui să se mențină stabilă la 2,7% în 2025-2026. “Cu toate acestea, economia mondială pare să se stabilizeze la o rată de creștere scăzută, care va fi insuficientă pentru a promova o dezvoltare economică susținută – cu posibilitatea apariției unor vânturi potrivnice suplimentare din cauza incertitudinii sporite în materie de politici și a schimbărilor adverse ale politicii comerciale, a tensiunilor geopolitice, a inflației persistente și a dezastrelor naturale legate de climă”, notează raportul.