Banca Mondială menține estimarea de creştere economică pentru România de numai 2,6% în 2023

banca mondiala

Banca Mondială estimează că economia României va crește cu numai 2,6% în 2023, fără a modifica prognoza anterioară, din ianuarie, arată raportul „World Bank. 2023. Europe and Central Asia Economic Update, Spring 2023 : Weak Growth, High Inflation, and a Cost-of-Living Crisis” publicat joi.

În anii următori, Banca Mondială estimează că economia României va accelera, prognozând creșteri de 3,9% în 2024 și de 4,1% în 2025.

Inflația medie estimată de instituție pentru România este de 10,1 în 2023, urmând ca aceasta să se tempereze la 5,4% în 2024 și la 4,2% în 2026.

Banca mai estimează că datoria publică se va menține la 49-50%, respectiv 49,4% în 2023, 49,9% în 2024 și 50,2% în 2025.

„Se preconizează o încetinire a creșterii până la 2,6% în 2023. Perspectivele depind de mai mulți factori, inclusiv de repercusiunile războiului din Ucraina care afectează economia europeană în care România este puternic integrată, de inflația de bază persistentă și de volatilitatea suplimentară a prețurilor la energie și alimente. Ancorarea așteptărilor privind inflația ar putea prelungi ciclul de înăsprire monetară, ceea ce ar conduce la creșterea costurilor de finanțare care apasă asupra investițiilor. Capacitatea României de a absorbi eficient fondurile UE va fi esențială pentru o redresare durabilă, ecologică și favorabilă incluziunii. Fondurile considerabile și reformele structurale asociate ar trebui, de asemenea, să atenueze parțial impactul majorării ratelor dobânzilor și al incertitudinii asupra investițiilor private și să atenueze unele dintre presiunile fiscale rezultate din creșterea prețurilor la energie și la alimente. Consolidarea formării de competențe pe tot parcursul vieții și mobilizarea capitalului privat vor fi esențiale pentru stimularea creșterii potențiale. Pe termen mediu, deficitele fiscale vor rămâne ridicate. Este nevoie de o atenție reînnoită acordată consolidării fiscale, în special pentru a reduce cheltuielile ineficiente și pentru a consolida mobilizarea veniturilor. Se preconizează că sărăcia va continua să scadă lent în 2024, în funcție de faptul dacă prețurile la alimente și energie vor rămâne ridicate pentru mai mult timp și de eficacitatea măsurilor de atenuare care ajută familiile cu venituri reduse să absoarbă creșterea prețurilor la alimente și gaze. Scăderea veniturilor din remitențe ar putea însemna, de asemenea, un proces de redresare mai lung pentru segmentele vulnerabile ale populației în anii următori. Un război prelungit în Ucraina ar putea slăbi perspectivele de creștere pe termen mediu”, arată raportul instituției.

În regiunea Europa Centrală, în care este inclusă şi România, Banca Mondială prognozează o creştere a economiei de 1,1% anul acesta şi un avans mai bun, de 2,9% anul viitor (față de 2,7% în raportul anterior).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *