Banca Mondială: Nivelul datoriilor la nivel mondial a crescut “substanțial” în 2021

banca mondiala

Nivelul de îndatorare în rândul țărilor cu venituri mici și medii a crescut puternic în 2021, China reprezentând 66% din împrumuturile acordate de creditorii oficiali bilaterali, a declarat președintele Băncii Mondiale, David Malpass.

El a subliniat necesitatea de a reduce datoria țărilor mai sărace.

Raportul anual al Băncii Mondiale privind statisticile privind datoria globală, care va fi publicat luna viitoare, arată clar că și creditorii din sectorul privat trebuiau să participe la reducerea datoriei, a declarat Malpass într-un interviu acordat agenției Reuters.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Grupul celor 20 de economii majore și Clubul de la Paris al creditorilor oficiali au creat un cadru comun pentru tratamentul datoriilor la sfârșitul anului 2020 pentru a ajuta țările să facă față consecințelor pandemiei COVID-19, dar punerea sa în aplicare a fost oprită.

Creditorii Ciadului au ajuns la primul acord negociat în cadrul acestui cadru în această săptămână, dar acesta lasă sub semnul întrebării sustenabilitatea datoriei pe termen lung a țării, deoarece nu include o reducere efectivă a datoriei, a avertizat Malpass.

Banca Mondială, Fondul Monetar Internațional și oficialii occidentali au devenit din ce în ce mai vocali cu privire la frustrarea lor față de China, în prezent cel mai mare creditor bilateral oficial din lume, și față de creditorii din sectorul privat pentru că nu avansează mai repede.

Datele preliminare publicate de Banca Mondială în iunie au arătat că stocul datoriei externe a țărilor cu venituri mici și mijlocii a crescut, în medie, cu 6,9% în 2021, până la 9.300 de miliarde de dolari, depășind creșterea de 5,3% înregistrată în 2020.

Malpass a declarat că viitorul raport al băncii privind statisticile privind datoria internațională este îngrijorător, dar nu a oferit cifre specifice.

“Acesta arată că valoarea datoriei a crescut substanțial… iar suma datorată Chinei reprezintă aproximativ 66% din totalul creditorilor oficiali bilaterali”, a spus el, adăugând că entitățile chineze au fost, de asemenea, mari creditori comerciali.

“Raportul arată clar că reducerea datoriei trebuie să se extindă pe scară largă pentru a include sectorul privat și China”, a declarat Malpass, adăugând că problema generală a datoriei va fi un subiect important la viitoarea reuniune a liderilor G20.

“Va exista o recunoaștere a gravității problemei”, a spus Malpass, deși acesta a afirmat că a fost “puțin acceptată” inițiativa sa de înghețare imediată a plăților datoriei atunci când țările au solicitat o scutire de la plata datoriei în cadrul cadrului comun al G20 și alte reforme menite să accelereze eforturile de restructurare a datoriei.

Oficialii FMI și ai Băncii Mondiale spun că 25% dintre economiile de piață emergente și în curs de dezvoltare se află în dificultate sau aproape de a se confrunta cu probleme legate de datorii, iar numărul acestora crește la 60% în cazul țărilor cu venituri mici și medii. Șocurile climatice, creșterile dobânzilor și inflația au accentuat presiunile asupra economiilor care încă se redresează în urma COVID.

Malpass a declarat că, până în prezent, China a fost un actor reticent în procesul lent. “Este în mare parte un observator”, a spus el.

Malpass a solicitat, de asemenea, să se lucreze mai rapid la o restructurare a datoriei pentru Zambia, care a solicitat pentru prima dată ajutor în cadrul comun la începutul anului 2021.

“Este urgent să se facă acest lucru, astfel încât reducerea datoriei să poată avea loc și Zambia să poată începe să atragă noile investiții de care este nevoie”, a spus el.

Atât pentru Ciad, cât și pentru Zambia, este esențial să se accelereze procesul și să se promulge reduceri reale ale datoriei, a spus el. “Cu cât procesul durează mai mult, cu atât este mai greu pentru țară și pentru oamenii din țară să se pună pe picioare”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: