Banca Națională a Elveției ar putea rezista tendințelor globale de creștere a ratelor dobânzilor

Dobanda de interventie pexels.com Foto: Pexels.com

Banca Națională a Elveției (SNB) ar putea menține cea mai mică rată a dobânzilor din lume atunci când va prezenta joi ultima actualizare a politicii monetare, rezistând astfel unei tendințe de creștere a altor bănci centrale globale, potrivit analiștilor chestionați de Reuters.

Toți cei 33 de economiști intervievați se așteaptă ca banca să mențină rata de politică monetară blocată la minus 0,75%, iar cea mai devreme modificare de la orice respondent nu este așteptată până în septembrie.

De asemenea, se așteaptă ca președintele SNB, Thomas Jordan, și consiliul său de conducere să reziste presiunilor de a majora ratele pentru a combate inflația elvețiană, care a atins 2,2% în februarie, peste ținta SNB de 0-2% și cel mai ridicat nivel din 2008.

Poziția SNB este ajutată de faptul că, deși prețurile elvețiene au crescut, nu se află la același nivel cu cele înregistrat în zona euro, Marea Britanie sau Statele Unite, unde inflația a atins recent 5,9%, 5,5% și, respectiv, 7,9%.

Rezerva Federală a SUA (Fed) a reacționat săptămâna trecută prin creșterea ratelor dobânzilor pentru prima dată din 2018, în timp ce Banca Angliei acționat în același mod.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *