Băncile centrale sunt pregătite să reducă dobânzile în 2024, estimează investitorii și economiștii

Dobanda de interventie pexels.com Foto: Pexels.com

Principalele bănci centrale sunt așteptate să înceapă să reducă ratele dobânzilor în 2024, în condițiile în care scăderea inflației alimentează previziunile investitorilor și economiștilor potrivit cărora prețurile sunt sub control, scrie Financial Times.

După ce au intrat în 2023 în mijlocul unor creșteri agresive ale ratelor dobânzilor, Rezerva Federală, Banca Centrală Europeană și Banca Angliei și-au pus în așteptare programele de înăsprire a dobânzii în a doua jumătate a anului.

Acum, în condițiile în care ratele inflației globale se retrag în mare parte din grupul G7 al națiunilor industrializate și economiile încetinesc, presiunea pentru ca factorii de decizie politică să reducă costurile de împrumut se va intensifica.

„Ne așteptăm ca inflația să scadă mai mult decât se așteaptă băncile centrale”, a declarat Neil Shearing, economist-șef de grup la Capital Economics din Marea Britanie. El a remarcat că creșterea economică slăbește chiar în momentul în care distorsiunile provocate de pandemia Covid-19 și de criza energetică globală se dezlănțuie.

„Politica este acum destul de restrictivă, ceea ce înseamnă că băncile centrale pot slăbi fără ca [aceasta] să devină neapărat de susținere [a creșterii]. Gândiți-vă că este ca și cum ați apăsa mai puțin tare pe frână, mai degrabă decât să apăsați pe accelerator”, a spus el.

Investitorii pariază că Fed va face prima reducere a dobânzii pentru prima dată în martie, urmând ca în cursul anului să urmeze cinci reduceri de un sfert de punct pe parcursul anului, potrivit prețurilor de pe piață. De asemenea, se așteaptă ca BCE și BoE să reducă ratele de șase ori în 2024, prima începând în martie sau aprilie, iar cea de-a doua în mai.

Piețele financiare au încheiat anul 2023 în creștere puternică, investitorii devenind din ce în ce mai încrezători că Fed este pregătită să înceapă să relaxeze politica de relaxare în urma deciziei din 14 decembrie de a menține dobânzile. Această revenire a plasat indicele MSCI World, un indicator al acțiunilor globale, pe drumul cel mai bun pentru cea mai bună performanță anuală din 2019.

Momentul cheie a avut loc la ședința din decembrie a Fed, când aceasta a publicat proiecții care arătau că oficialii se așteptau ca rata de referință a fondurilor federale – care se află în prezent la un nivel maxim al ultimilor 22 de ani, între 5,25 și 5,5 % – să fie redusă cu 75 de puncte de bază în următoarele 12 luni.

În cadrul ședinței, președintele Fed, Jay Powell, nu a reușit să respingă așteptările pieței privind reduceri abrupte ale ratelor în 2024, afirmând că banca centrală este „conștientă de riscul de a rezista prea mult timp” prin menținerea unei politici prea stricte. „Știm că acesta este un risc și suntem foarte concentrați să nu facem această greșeală”, a spus el.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *