Băncile grecești vor să plătească primele dividende din 2008 încoace, cu aprobarea BCE/ Este un semn al revenirii treptate a economiei țării la normalitate

alpha bank grecia Sursa foto: Facebook/Alpha Bank

Banca Centrală Europeană va permite băncilor grecești să facă primele plăți către acționari după mai bine de un deceniu, în condițiile în care țara iese dintr-o restructurare dureroasă de după criză, scrie Bloomberg.

Randamentele acționarilor din acest an vor fi în continuare mai mici decât cele planificate de bănci, potrivit unor persoane familiare cu acest subiect, care au cerut să nu fie identificate, deoarece decizia nu este finală.

BCE a refuzat să comenteze.

Ultima dată când o mare bancă grecească a plătit dividende a fost în 2008, înainte de criza financiară globală și chiar înainte de începerea crizei datoriilor țării în 2010. De atunci, creditorii au fost recapitalizați ca parte a programelor de salvare a Greciei, după ce mari părți din portofoliile lor de credite s-au deteriorat.

Se așteaptă ca BCE să permită plățile după ce băncile grecești vor reduce împrumuturile neperformante și își vor spori puterea financiară, în timp ce economia revine treptat la normalitate. Datoria țării a redobândit anul trecut statutul de investment grade.

Cele patru așa-numite bănci sistemice – Eurobank Ergasias Services and Holdings SA, Piraeus Bank SA, National Bank of Greece SA și Alpha Bank SA – au inclus deja în planurile lor o plată de dividende în acest an, în așteptarea aprobărilor din partea autorităților.

Acțiunile celor patru bănci au crescut joi după publicarea știrii privind dividendele. Indicele general al Bursei de Valori din Atena a crescut și el.

Organismul de supraveghere încă evaluează modul în care vor evolua nivelurile de capital ale băncilor, au precizat persoanele respective. BCE analizează rolul pe care creditele fiscale amânate pentru pierderile din trecut îl joacă în rezervele de capital ale băncilor grecești, precum și perspectivele privind câștigurile acestora în cazul în care ratele dobânzilor vor scădea în acest an, au precizat aceștia.

Începând din octombrie, statul și-a accelerat planul de cesionare a creditorilor din țară. Fondul elen de stabilitate financiară a vândut mai întâi întreaga sa participație la Eurobank, iar apoi a făcut același lucru în noiembrie pentru Alpha Bank. De asemenea, a vândut o participație de 22% la National Bank of Greece, iar în martie a finalizat vânzarea întregii sale participații la Piraeus.

Fondul mai deține în continuare o participație de 18% la National Bank și 66% la Attica Bank. Planul său de cesionare prevede o ieșire completă de la creditorii țării până la sfârșitul anului 2025.

Sursa foto: Facebook/Alpha Bank

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *