Barclays a tăiat 5.000 de locuri de muncă în 2023, în încercarea de eficientizare și reducere a costurilor

barclays Foto: Barclays

Barclays a eliminat aproximativ 5.000 de locuri de muncă în ultimul an, ca parte a unui efort de îmbunătățire a eficienței și de reducere a costurilor, relatează Euronews.

Se estimează că Barclays a redus aproximativ 5.000 de locuri de muncă în întreaga lume în 2023, ca parte a inițiativei sale de reducere a costurilor care a început la sfârșitul anului trecut. Cifra reprezintă aproximativ 5% din totalul forței sale de muncă din acest moment.

Se așteaptă ca reducerile de locuri de muncă să fie o combinație între concedieri efective și posturi vacante care nu vor fi ocupate până la urmă. Detaliile complete sunt așteptate să fie dezvăluite odată cu publicarea rezultatelor băncii pe 20 februarie, dar se așteaptă ca acest plan de reducere a costurilor să fie evaluat la aproximativ 1 miliard de lire sterline (1,16 miliarde de euro).

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Măsura a afectat în principal funcția de director operațional al Barclays UK, precum și Barclays Execution Services (BX), pe măsură ce grupul tinde să devină mai puțin încărcat la vârf.

Un purtător de cuvânt al băncii de investiții a subliniat că Barclays face acest lucru ca “parte a programului său continuu de eficientizare menit să simplifice și să remodeleze activitatea, să îmbunătățească serviciile și să ofere randamente mai mari”.

Barclays se luptă de ani de zile cu modul în care se descurcă divizia sa de investment banking, ceea ce a dus chiar la speculații privind renunțarea de către grup la mii de clienți din investment banking. Se așteaptă ca acest lucru să ofere mai mult capital pentru mai multe proiecte generatoare de profit.

De asemenea, grupul s-a confruntat în ultimii ani cu o serie de scandaluri în care au fost implicați foști directori executivi. Jes Staley, care a fost director general al Barclays timp de șase ani, s-a confruntat cu acuzații privind o relație mai strânsă cu pedofilul condamnat Jeffrey Epstein, decât s-a dezvăluit anterior.

Acest lucru a dus la o bătălie lungă și controversată cu autoritățile de reglementare din City, ceea ce a dus în cele din urmă la demisia lui Staley în noiembrie 2021. În octombrie, Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britanie i-a interzis lui Staley să mai dețină vreo funcție de conducere în City și l-a amendat cu 1,8 milioane de lire sterline pentru că nu a dezvăluit amploarea relației sale apropiate cu Epstein.

În 2012, directorul general de atunci, Bob Diamond, a fost acuzat de asemenea de manipularea ratei Libor și a fost criticat pentru că nu a reușit să facă un nume pentru Barclays printre marile bănci de investiții de pe Wall Street.

De asemenea, Barclays nu a reușit să se mențină la vârful înregistrat după COVID în aprilie 2022, prețul acțiunilor scăzând cu până la 35% până la sfârșitul anului 2023. Acest lucru a făcut ca o campanie de reducere a costurilor să devină deosebit de necesară în acest moment, ceea ce creditorul speră că va crea, de asemenea, mai mult spațiu pentru a angaja mai mult personal de front-office în cele mai importante divizii ale sale.

De asemenea, se așteaptă ca în anul următor să se pună mai mult accent pe automatizare și tehnologie.

Potrivit actualului director general C.S. Venkatakrishnan, “Întotdeauna modulăm dimensiunea forței de muncă oriunde în lumea în care ne aflăm și asta vom continua să facem”.

Clienții doresc acum servicii bancare specializate – nu universale
Barclays se află deja la limita inferioară a evaluărilor, în comparație atât cu marile bănci britanice, cum ar fi NatWest, cât și cu alți mamuți de pe Wall Street, cum ar fi Morgan Stanley, Goldman Sachs și JP Morgan.

Acest lucru se datorează în mare parte faptului că majoritatea clienților și investitorilor nu mai sunt atrași de serviciile bancare universale, preferând în schimb bănci mult mai specializate, care oferă doar unul sau două tipuri de servicii, cum ar fi serviciile bancare comerciale sau de retail.

În plus, Barclays a fost criticată și în Regatul Unit pentru că nu a reușit să evolueze sau să își adapteze serviciile la condițiile economice ale țării, cum ar fi recesiunea sau mediul post-criză financiară. Aceste critici au afectat în principal ramurile de carduri de credit și de tranzacționare a veniturilor fixe ale băncii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: