Barilul de ţiţei al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a fost cotat joi la 101,22 dolari, cel mai ridicat nivel începând din august 2014, în contextul majorării generalizate a preţului acestei materii prime, determinată de invazia rusă în Ucraina, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.
Preţul petrolului este în creştere de câteva săptămâni, ca urmare a tensiunilor şi ameninţărilor privind invazia rusă, şi, de asemenea, şi alte tipuri de petrol de referinţă internaţională, precum cel european Brent şi american Texas, au atins joi valori nemaiîntânite în ultimii opt ani.
OPEC şi alţi producători de petrol aliaţi, printre care şi Rusia, au decis pe 2 februarie să menţină calendarul privind majorarea progresivă a producţiei cu 400.000 de barili pe lună, în pofida faptului că tensiunile din Ucraina ridicau încă de atunci preţurile şi o serie de ţări consumatoare au cerut să “dea drumul mai mult la robinet”.
Atacul Rusiei asupra Ucrainei ar putea să afecteze furnizarea de petrol, deja influenţată negativ de capacitatea limitată de a creşte oferta OPEC şi a aliaţilor săi şi de creşterea cererii după faza mai dură a pandemiei.
Prețurile petrolului au urcat din nou peste 100 de dolari, iar acțiunile din Asia au crescut pe măsură ce investitorii s-au confruntat cu consecințele globale ale invaziei Ucrainei de către Rusia, scriu Financial Times și Bloomberg.
Țițeiul Brent, indicatorul de referință internațional, a crescut cu 2,6%, până la 101,61 dolari pe baril, în timp ce prețul de referință pentru piața americană West Texas Intermediate a crescut cu 2,3%, la 94,97 dolari.