Bate vântul și aduce o producție mare de energie în eolian. Exporturi masive către Bulgaria și Ungaria

Engie parc eolian

Toată dimineața și până după prânz, sectorul eolian era prima sursă de generare a energiei din țară, arată datele interactive Transelectrica. Peste 2.200 MW se produceau de la morile de vânt, în condițiile în care toată producția de energie a țării se ducea către 7.500 MW. Energia eoliană, fiind cea mai ieftină dintre toate energiile (laolaltă cu cea fotovoltaică) – fiind subvenționată de toți consumatorii, este competitivă în piață. Dacă nu-și găsește cumpărători pe piața locală, pleacă la export pe piețele cu care suntem conectați. Caz concret, azi, exportăm, pe aproape toate tronsoanele orare, până se lasă seara, circa 2.000 de MW, potrivit datelor OPCOM, operatorul bursei de energie. Cel mai mult, către Ungaria, unde pleacă și 1.600 MW, în jurul prânzului, iar restul către Bulgaria.

Am inversat trend-ul din ultimele săptămâni, când noi eram net importatori de la bulgari și, de multe ori, și de la unguri. Se dovedește, încă o dată, că România mai reușește să fie net exportator de energie doar când are „turat” sectorul eolian și/sau cel fotovoltaic. În rest, fără vânt și/sau soare, suntem nevoiți să apelăm la importuri pentru acoperirea consumului intern.

După eolian, al doilea sector, ca pondere în alcătuirea mixului energetic, este nuclearul. Urmeaza Hidroelectrica și termocentralele pe gaz.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.