BCE: Lentoarea ritmului vaccinării împotriva COVID-19 în anumite părţi ale lumii ar putea ameninţa stabilitatea financiară

vaccin vaccinare Covid coronavirus sursa Pexels sursa foto: Pexels.com

Banca Centrală Europeană (BCE) consideră că lentoarea ritmului vaccinării împotriva COVID-19 în anumite părţi ale lumii ar putea ameninţa stabilitatea financiară, în pofida faptului că relansarea economică a demarat, relatează agenția AFP, citată de News.ro.

Relansarea economică în curs – printr-o activitate susţinută în întreprnderi din zona euro – a ”redus numeroase dintre cele mai rele temeri ale noastre cu privire la cicatrice economice şi creşterea riscului neplăţii creditelor” în urma covid-19, anunţă miercuri BCE într-un raport semestrial privind stabilitatea financiară.

Însă ”riscurile legate de pandemie cu au dispărut de tot, mai ales din cauză că progresele vaccinării au rămas lente în numeroase regiuni ale lumii”, subliniază vicepreşedintele BCE Luis de Guindos în preambulul raportului.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Noul coronavirus continuă să se răspândească, iar epidemia creşte în Europa, cu un nou ”record” de contaminări de până la 52.000 de cazuri noi în Germania, miercuri, în timp ce Franţa a depăşit marţi pragul de 20.000 de cazuri.

Astfel, prin perturbări de prevăzut pe pieţele muncii şi cererii şi ofertei, ”pandemia continuă să fie unul dintre principalele riscuri la adresa creşterii economice viitoare”, avertizează institutul.

Pericolul inflației

Pentru a completa tabloul ameninţărilor la adresa economiei, în document se subliniază asupra unor ”presiuni asupra laţurilor de aprovizionare mondială şi creşterii preţurilor energiei”, care reprezintă, de asemenea o provocare la adresa ”perspectivei inflaţiei” – etalonul pe care BCE îşi bazează politica monetară.

BCE lansează de asemenea un avertisment cu privire la ”buzunare exuberante” pe anumite pieţe, care s-au format în urma unei aprecieri a unor active financiare şi imobiliare.

Aceste sectoare se expun unui risc de corecţie, în contextul în care întreprinderi şi finanţe publice prezintă ”niveluri de îndatorare mai mari” din cauza pandemiei covid-19.

Aceste ”bule” sunt legate, în mod paradoxal, de politica banilor abundenţi şi ieftini pe care o duce BCE de ani de zile, cu scopul de a susţine activitatea, şi pe care institutul le supraveghează îndeaproape.

În urma încheierii Conferinţei ONU privind modificările climatice (COP26), săptămâna trecută, BCE îndeamnă, de asemenea, la o ”acţiune concentrată şi oportună” în lupta împotriva modificărilor climatice, în vederea unei limitări a riscurilor la adresa sistemului financiar.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: