BCR estimează o creștere economică de 2,1 la sută în acest an în România, inflația va scădea până la 8% / Motorul de creștere, fondurile UE/ Riscul de recesiune este foarte scăzut, cel mult un trimestru negativ

ciprian-dascalu

Anul 2023 se va încheia pentru România cu o creștere economică de 2,1 la sută, mai scăzută decât nivelul de 4,8 la sută din 2022, estimează Ciprian Dascălu, economist – șef și director de cercetare BCR. 

„Ne așteptam ca inflația să scadă, dar și la o încetinire a creșterii economice”, a spus Dascălu la o conferință de prezentare a rezultatelor financiare ale băncii.

El apreciază că, la fel ca în 2022, piața se confrunta cu efectele războiului din Ucraina, cu dificultăți pe lanțurile aprovizionare și cu probleme pe piața energiei. Singura schimbare față de anul trecut, spune Dascălu, este redeschiderea Chinei.

În ceea ce privește creșterea economică a României, Ciprian Dascălu, spune că aceasta nu va fi influențată de cererea externă sau de cea internă, ci va veni din investițiile făcute cu fondurile europene, care ar putea ajunge la echivalentul a 4% din PIB. 

El mai nu exclude ca BCR să revizuiască în sus creșterea economică din acest an în cadrul evaluărilor pe care le banca le va face în trimestrul următor. Dascălu crede că riscul de recesiune tehnică este scăzut și ar putea fi vorbe de cel mult un trimestru cu avans negativ. 

În ceea ce privește inflația, care a încheiat 2022 la nivelul de 16,4%, aceasta s-a putea duce către 8% la finele acestui an. Pe de altă parte, a atras el atenția, „trăim cam în același mediu volatil. Cu război, presiune pe piața petrolului, a cerealelor. Dacă ne uităm la cereale, orice flacără poate aprinde inflația”.

Pe de altă parte, în ceea ce privește economiile făcute de români în timpul pandemiei, el apreciază că două treimi din economisirea din pandemie a fost cheltuită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *