După ce Austria a refuzat acceptarea României în Schengen, BCR și proprietarul Erste au inițiat o serie de întâlniri cu decidenții relevanți în susținerea cauzei României și pentru a explica avantajele economice și sociale ale aderării României la Schengen, a anunțat vineri Sergiu Manea, președinte BCR, într-un mesaj către clienți trimis în aplicația George a băncii.
BCR susține că aderarea la Schengen este în afara puterii sale de decizie, dar banca susține România.
Mesajul transmis clienților de către BCR:
„Dragă client,
Este multă emoție în România, în acest final de an. O resimțim fiecare dintre noi, clienți și angajați BCR, și e important să vorbim despre asta.
Aderarea la Schengen este în afara puterii noastre de decizie, însă implicarea și susținerea noastră au fost depline. Din 18 noiembrie, când Austria a anunțat că își va folosi dreptul de veto, colegii din BCR și Grupul Erste, la cel mai înalt nivel, au inițiat o serie de întâlniri cu decidenții relevanți în susținerea cauzei României. Am explicat, am insistat și vom continua să poziționăm clar avantajele economice și sociale ale aderării României la Schengen. Este datoria noastră să susținem România!
De ce? Este simplu. și e o mărturie sinceră: credem și investim în România! Am fost mereu aproape de români, în ultimii 30 de ani, indiferent de context: crize, pandemie, război la granițe. Și o vom face mai departe.
Pentru că Banca Comercială Română este astăzi mai mult decât banking. Înseamnă oameni pentru oameni:
– 3 milioane de clienți, care cred și investesc în România;
– 10.000 de companii care creează 600.000 de locuri de muncă, aici, în România;
– 600.000 de români care au trecut prin cursuri gratuite de educație financiară.BCR este o bancă puternică! Iar noi vom continua să facem ce știm mai bine: să fim aproape de români, aproape de clienții noștri, să oferim încredere și să fim un exemplu de responsabilitate.
Vom face tot ceea ce ține de noi. Și mai mult de atât.
Cu prietenie,
Sergiu Manea,
Președinte BCR”
Vicepreședintele BCR, Dana Dima, a declarat vineri dimineață în emisiunea Deșteptarea la Europa FM că, după reacțiile din spațiul public ce îndemnau la boicotul firmelor austriece, BCR a pierdut foarte puțini clienți. Mai exact, a spus Dana Dima, de la BCR din cei 2,8 milioane de clienți persoane fizice, doar 12 persoane și-au mutat conturile după apelurile politicienilor sau altor persoane publice la boicotarea afacerilor cu capital austriac. Ea nu a dorit să facă vreun comentariu în legătură cu dimensiunea conturilor mutate de persoanele respective.
De asemenea, vicepreședintele BCR a explicat cum sprijină grupul bancar aderarea României la spațiul Schengen: „Avem eforturi concrete, la nivel de grup Erste și la nivelul Băncii Comerciale Române, de a informa și de a sprijini demersurile politice și diplomatice și aș vrea să vă spun foarte clar și responsabil că aceste demersuri sunt la nivel de cancelar și de președintele al Austriei, pentru că noi considerăm că România trebuie să fie parte din Europa și trebuie să aibă aceleași drepturi și aceleași responsabilități în același timp ca orice țară din Europa”.
Dana Dima a mai afirmat că aceste întâlniri au avut loc și înainte de votul din Consiliul JAI: „Atât acum, dar și înainte, pentru că noi nu ne-am asumat acest rol în ultimele zile sau în ultimele ore, la nivelul președintelui Grupului Erste au existat aceste discuții și întâlniri la nivel înalt în care am susținut poziționare avantajelor economice ale României, pentru că noi considerăm că România este o țară importantă pe harta Europei și considerăm că trebuie să facem multe lucruri, să dezvoltăm multe lucruri și mai ales să creăm încredere în în societate. Deci aceste întâlniri au avut loc, repet, nu în ultimele ore sau minute și nu în aceste zile doar, ci dinainte și vor avea loc în continuare. Sprijinul Băncii Comerciale Române și al grupului este necondiționat.”
Și Andreas Treichl, Președintele Consiliului de Supraveghere al Fundației Erste, parte din Erste Group, care controlează BCR, a doua cea mai mare bancă din România, a declarat că sprijină ferm pentru aderarea României la spațiul Schengen și spune că este păcat că Austria își folosește dreptul de veto în UE într-o astfel de situație. „Austria și-a exprimat dreptul de veto; acum ar trebui să lucreze pentru a se asigura că sunt îndeplinite condițiile pentru aderarea României la Schengen. Ceea ce am împiedicat să se întâmple săptămâna trecută ar trebui remediat cât mai curând posibil. Aceasta este singura cale de a ieși din această situație”, a declarat Andreas Treichl într-un interviu acordat cotidianului austriac Die Presse.