BERD a cumpărat 25% din Vestmoldtransgaz, subsidiara Transgaz din Republica Moldova. Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția

Gazoduct Ungheni Iasi Sursa foto: BERD

Consiliul Concurenței a aprobat miercuri tranzacția prin care Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) preia 25% din capitalul social al Vestmoldtransgaz. Compania este operatorul moldovean al gazoductului Iași-Ungheni și o subsidiară a Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale din România.

În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa romȃnească sau pe o parte substanţială a acesteia și că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal, arată un comunicat al instituției.

În urma acestei tranzacții, Vestmoldtransgaz SRL va fi deținută de Eurotransgaz SRL și BERD.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Transgaz va primi 20 de milioane de euro, ca urmare a tranzacției.

Înfiinţată în 2014, Vestmoldtransgaz deţine şi administrează reţeaua de conducte de gaze din vestul Moldovei şi oferă servicii de transport gaze naturale. În 2018, aceasta a fost preluată de către Eurotransgaz srl, o subsidiară a SNTGN Transgaz, compania care operează sistemul românesc de transport gaze naturale.

Eurotransgaz SRL, companie constituită în Republica Moldova, este deținută de Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA. Eurotransgaz SRL desfășoară activități de producere, stocare, transport, distribuție şi furnizare a gazelor naturale, transport prin conducte, depozitări, precum și activități de consultanță pentru afaceri şi management.

Gazoductorul Iași – Ungheni a fost inaugurat la 1 august 2020, însă nu a transportat încă gaz spre Republica Moldova, acest lucru urmând să aibă loc cel mai probabil începând din octombrie.

Economedia a scris recent că Transgaz a dorește să împrumute 100 de milioane de lei pentru a-și finanța dezvoltările Sistemului Național de Transport în zona de Nord-Est a României, cu precădere construcția gazoductului Onești – Gherăești – Lețcani, care ar urma să asigure fluxul bidirecțional de gaze cu Republica Moldova.

Segmentul Onești – Gherăești – Lețcani este parte a proiectului de interconectare gazieră cu Republica Moldova, din care este deja funcțional gazoductul Iași – Ungheni. Dar dacă Iași – Ungheni este operabil din 2020, OGL nu este nici în prezent, deși trebuia să fie gata din 2017. Potrivit planului de dezvoltare al SNT 2019 – 2028, proiectul ar trebui să fie finalizat în acest an, lucru greu de crezut, având în vedere că lucrările trenează. Valoarea totală este de 175 de milioane de euro, din care, până acum, s-au efectuat lucrări de circa 70 de milioane euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: