Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), proprietarul Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti, principalul port maritim-fluvial al Republicii Moldova, anunţă că a lansat procedura de licitaţie pentru găsirea unui nou investitor pentru portul cheie al Republicii Moldova.
”Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), proprietarul Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti, principalul port maritim-fluvial al Republicii Moldova, a lansat un proces structurat de fuziuni şi achiziţii (M&A) printr-o procedură de licitaţie internaţională, cu scopul de a identifica potenţiali investitori strategici şi financiari care pot sprijini în continuare dezvoltarea cu succes şi pe termen lung a acestui activ strategic pentru Republica Moldova”, anunţă banca.
Portul este situat pe o scurtă porţiune de faleză la Dunăre din Republica Moldova şi se învecinează atât cu România, cât şi cu Ucraina. În calitate de principal port al Republicii Moldova, acesta gestionează peste 70% din comerţul de import şi export realizat pe cale navigabilă în această ţară, asigurând lanţurile de aprovizionare ale Moldovei pentru multiple tipuri de mărfuri, aducând beneficii semnificative economiei moldoveneşti şi jucând un rol esenţial în creşterea sa viitoare. Rolul său strategic a crescut în regiune, iar portul este bine poziţionat pentru a servi la reconstrucţia viitoare a Ucrainei.
Procesul de fuziuni şi achiziţii este în curs de desfăşurare şi se realizează în deplină coordonare cu Guvernul Republicii Moldova, inclusiv în ceea ce priveşte viitorul cadru comercial şi juridic al portului, menit să faciliteze investiţiile interne în concordanţă cu cele mai bune practici şi standarde internaţionale din acest domeniu.
De la achiziţionarea Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti în 2021, BERD a sporit eficienţa, volumul de producţie şi profitabilitatea acestuia. BERD şi-a declarat în mod constant intenţia de a atrage investitori cu renume pentru a sprijini în continuare portul şi pentru a-l transforma într-un centru competitiv pentru comerţul regional şi internaţional.
BERD este consiliată în cadrul acestui proces de fuziuni şi achiziţii de către Raiffeisen Bank.
BERD susţine construcţia şi operarea Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti din 1995. De-a lungul istoriei sale, portul s-a confruntat cu diverse dificultăţi financiare şi operaţionale în procesul de dezvoltare ca entitate deplin funcţională. În 2013, BERD a acordat un nou împrumut şi a devenit principalul beneficiar economic al operaţionalizării portului.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
În 2021, BERD a achiziţionat 100% din capitalul grupului de companii Danube Logistics, devenind singurul proprietar final al Danube Logistics SRL, operatorul Portului.
În vara anului trecut, guvernul României a aprobat un memorandum privind cumpărarea Portului Giurgiuleşti din Republica Moldova de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Achiziția ar urma să se facă prin intermediul Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Maritime” S.A. Constanţa, societate comercială aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor.
Premierul Ciolacu a anunțat încă din septembrie 2023 despre intenția României de a cumpăra portul Giurgiulești din Republica Moldova, în contextul în care se preconizează că țara noastră va deveni un hub important în reconstrucția Ucrainei.
„Trebuie să realizăm că Portul Constanța este strategic în momentul de față. Nu știu ce se va întmpla cu Odesa. Mai există un port mai mic în Republica Moldova, Giurgiulești, și deja prin ministrul Transporturilor România și-a arătat interesul către BERD, pentru că acționarul majoritar la Giurgiulești este BERD, de a-l cumpăra statul român și de a-l dezvolta”, a declarat atunci premierul la Digi 24.
Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti (PILG) este amplasat pe secțiunea maritimă a fluviului Dunărea, cu adâncimea disponibilă a apei de până la 7 metri. Portul este capabil să primească atât nave fluviale, cât şi nave maritime.
La Giurgiulești, nota vara trecută Europa Liberă, operează două entități de infrastructură portuară diferite: Portul de Stat Giurgiulești și Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti, iar Guvernul de la Chișinău a precizat că nu intenționează să vândă portul de stat.
În plus, purtătorul de cuvânt al guvernului moldovean spunea că BERD, proprietarul companiei concesionare a Portului Internațional Liber de la Giurgiulești, negociază cu mai mulți potențiali investitori, inclusiv din România, Turcia, Olanda și Danemarca.
De asemenea, mai arăta sursa citată, de portul din Republica Moldova era interesată și compania bulgară MBF Port Burgas.
Aceasta operează două terminale din Portul Burgas (sudul Bulgariei) și face parte din Navigation Maritime Bulgare (Navibulgar). Până în 2008, Navibulgar a fost cea mai mare companie de transport maritim deținută de guvernul de la Sofia.