Berlin: Petiție pentru expropierea marilor proprietari imobiliari

Berlin

O campanie inedită încearcă să convingă locuitorii din Berlin să susțină măsuri radicale pentru a combate criza locuințelor. Militanții “Deutsche Wohnen Enteignen” („Expropriați Deutsche Wohnen”, un gigant imobiliar omniprezent în oraș) are nevoie de 170.000 de semnături pentru a se ajunge la un referendum, relatează bfmtv.com.

Obiectivul este să forțeze primăria să naționalizeze bunurile societăților care dețin peste 3.000 de locuințe în Berlin, un oraș cu 3,7 milioane de locuitori, din care peste 80% sunt chiriași.

Lipsa structurală de locuințe a determinat o creștere a chiriilor de aproape 85% între 2007 și 2019.

Organizația își bazează revendicările pe articolul 15 din constituția germană, care afirmă că “terenurile, resursele naturale și mijloacele de producție pot fi transferate în proprietate comună” dacă este în joc interesul general. Pentru organizarea unui referendum, petiția trebuie să fie semnată de 7% din electorat.

O primă fază a campaniei a reușit să strângă aproape 77.000 de semnături, anul trecut. “Exproprierile nu sunt nici constituționale, nici viabile din punct de vedere financiar pentru berlinezi”, a declarat pentru AFP Marko Rosteck, purtător de cuvânt al Deutsche Wohnen, care deține circa 111.000 de locuințe în capitală. Primarul Berlinului, social-democratul Michael Müller, este și el sceptic și pledează mai degrabă pentru “parteneriate cu sectorul privat”, într-un oraș cu un grad mare de îndatorare.

Primăria a adoptat deja o lege care limitează chiriile și care a intrat în vigoare anul trecut, contribuind la reducerea avansului sumelor cerute. Dar legea a condus și la o scădere cu 57,5% a ofertelor de închiriere, în condițiile în care numeroși proprietari au renunțat să mai scoată locuințele pe piață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.