În viitorul nu prea îndepărat AI va prelua majoritatea activităților. Co-fondatorul Microsoft, miliardarul Bill Gates, prevede că inteligența artificială va automatiza aproape totul, reducând săptămâna de lucru la doar două zile în mai puțin de un deceniu.
Miliardarul afirmă că în viitor, oamenii nu vor mai fi necesari „pentru majoritatea lucrurilor” și că locul de muncă va suferi o transformare semnificativă.
AI va reduce săptămâna de lucru la doar două zile
Gates sugerează că cu AI devenind omniprezentă, profesii precum medicina și educația vor fi automatizate, dar, spune Gates, acest lucru va aduce beneficii întregii societăți. Munca ar putea deveni „mai puțin o prioritate” pentru viitorul apropiat, iar modul în care îți organizezi viața ar putea suferi schimbări fundamentale.
În ritmul actual de inovare, miliardarul crede că oamenii „nu vor mai fi necesari pentru majoritatea activităților”, ceea ce va duce la o regândire a locului de muncă.
„Cum vor arăta joburile? Ar trebui să muncim doar 2 sau 3 zile pe săptămână?”, a declarat Gates în cadrul emisiunii The Tonight Show a lui Jimmy Fallon, scrie fortune.com.
Aceasta nu este prima dată când el sugerează scurtarea săptămânii de lucru. În 2023, când ChatGPT era încă la început, Gates spunea că societatea ar putea ajunge „în cele din urmă” la un program de trei zile pe săptămână și că lumea va trebui să găsească modalități de a-și umple timpul liber.
„Dacă privim imaginea de ansamblu, scopul vieții nu este doar să muncim”, spunea el în podcastul What Now? al lui Trevor Noah.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Un weekend de 5 zile ar putea crește natalitatea și reduce burnout-ul
Orice reducere a săptămânii de lucru ar fi o veste bună pentru mulți angajați care se confruntă cu epuizare, oboseală și deconectare.
Există deja dovezi că trecerea la o săptămână de lucru de patru zile are beneficii. Un studiu arată că reducerea programului cu o zi a crescut productivitatea cu 24% și a înjumătățit cazurile de burnout.
Deși această schimbare nu s-a generalizat încă, tendința este clară. De exemplu, guvernul metropolitan din Tokyo a anunțat recent adoptarea unei săptămâni de lucru de 4 zile, în parte pentru a stimula natalitatea în Japonia.
CEO-ul JPMorgan, Jamie Dimon, este și el de părere că AI va face ca munca să devină o prioritate mai mică, estimând o săptămână de lucru de 3,5 zile.
Ce profesie va rămâne exclusiv umană
Pe măsură ce AI transformă piața muncii, unele meserii vor fi mai afectate decât altele.
În discuția cu Fallon, Gates a menționat doctorii și profesorii ca fiind două dintre profesiile care vor suferi cele mai mari schimbări – în beneficiul societății.
„În următorul deceniu, inteligența va deveni gratuită și accesibilă tuturor – vom avea sfaturi medicale de top și tutorat excelent datorită AI”, a explicat el.
Gates crede că unele profesii vor rămâne exclusiv umane – cum ar fi sportivii profesioniști – dar își imaginează o lume în care AI se va ocupa de aproape tot.
„Vor fi anumite lucruri pe care le vom păstra pentru noi, dar în ceea ce privește producția, transportul și agricultura, aceste probleme vor fi în mare parte rezolvate de AI”, a adăugat el.
Cei care vor avea succes în era avansului tehnologic vor fi cei care vor îmbrățișa AI, nu cei care i se vor opune, a conchis Gates.
Comentarii
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.