Biserica Greciei se pregătește să depună o cerere pentru o licență bancară, cu scopul de a-și înființa propria bancă digitală în următoarele luni, scrie Kathimerini. Demersul, dezvoltat în liniște în ultimii trei ani, a stârnit dezbateri interne în rândul clerului și a ridicat întrebări cu privire la rolul instituției în domeniul financiar.
O sursă implicată în proiect a declarat pentru Kathimerini că planul este de a depune documentele necesare la Banca Greciei până în mai sau la începutul lunii iunie. Inițiativa are în vedere o instituție financiară complet digitală, fără sucursale fizice, care să permită clienților să acceseze serviciile prin intermediul computerelor și smartphone-urilor.
„Va fi o bancă electronică foarte modernă și nu va folosi activele Bisericii drept garanție”, a subliniat o sursă, respingând speculațiile potrivit cărora ar funcționa ca o așa-numită «bancă sfântă».
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
În timp ce unii oficiali ai bisericii sprijină planul, alții rămân sceptici. „Să vedem când vor începe să apară rezultatele dacă episcopii vor dori treptat să devină acționari”, a comentat un insider. De asemenea, au fost exprimate îngrijorări cu privire la modul în care mișcarea ar putea fi percepută de sectorul bancar existent.
Liderii proiectului insistă că inițiativa nu urmărește să imite operațiunile financiare ale Vaticanului. „Nu devenim Vaticanul”, a precizat o sursă bisericească, încercând să evite comparațiile cu scandalurile financiare din trecut în care a fost implicat Sfântul Scaun.
Inițiativa este susținută de Financial Innovation Holding SA, fostul președinte al Postal Savings Bank, Angelos Filippidis, fiind creditat drept principalul promotor al acesteia. Biserica nu contribuie cu capital financiar, dar se bazează pe reputația sa puternică pentru a atrage investitori.
Dacă va fi aprobată, se așteaptă ca banca să își extindă operațiunile dincolo de Grecia, vizând comunitățile diasporei grecești din întreaga lume.