Oficialii Băncii Centrale Europene au calificat bitcoin ca fiind nepotrivit ca metodă de plată și ca vehicul de investiții, într-o respingere neobișnuit de fermă a criptomonedei, scrie Financial Times.
Recenta stabilizare a valorii bitcoin în jurul valorii de 20.000 de dolari – în scădere față de vârful din 2021, de aproximativ 69.000 de dolari – a fost un „ultim pas indus artificial înainte de drumul spre irelevanță”, au scris miercuri doi economiști ai Băncii Centrale Europene, Ulrich Bindseil și Jürgen Schaaf într-o postare pe blog, respingând afirmațiile potrivit cărora moneda digitală își va reveni.
Cei doi economiști au argumentat că bitcoin era „discutabil” ca mijloc de plată din cauza „designului său conceptual și a deficiențelor tehnologice” care au făcut ca tranzacțiile sale să fie „greoaie, lente și costisitoare”. Ei au îndemnat autoritățile de reglementare să nu acorde criptomonedei legitimitate în numele inovației.
„Bitcoin nu a fost niciodată folosit în mod semnificativ pentru tranzacții legale în lumea reală”, au scris aceștia. Bindseil și Schaaf au mai spus că criptomoneda „nu este potrivită ca investiție” și că evaluarea sa pe piață se bazează „exclusiv pe speculații”.
De asemenea, în postarea de pe blog au atacat autoritățile de reglementare, afirmând că actualele cadre au fost modelate de concepții greșite, inclusiv de convingerea că inovația trebuie încurajată cu orice preț.
Comentariile vin după ce ministrul britanic pentru City, Andrew Griffith, a reiterat marți ambițiile guvernului de a deveni un centru global de cripto-monede și de a „permite mai multe riscuri”.