Bitcoin a scăzut joi sub pragul de 43.000 de dolari și testează niveluri minime ale ultimelor luni, după ce minuta ultimei reuniuni a comitetului de politică monetară al băncii centrale americane indică tendința unei politici mai agresive față de inflație, potrivit Reuters.
Cea mai mare cryptomonedă din lume se tranzacționa joi la circa 42.700 de dolari, în scădere cu aproape 9% față de miercuri. Intrarea sub pragul de 42.000 de dolari atins luna trecută ar reprezenta cel mai redus nivel din septembrie. În noiembrie, bitcoinul atinsese un maxim istoric de 69.000 de dolari.
Căderea este “corelată cu mișcarea de reducere a riscului în majoritatea claselor de active tradiționale,” a explicat Matt Dibb, COO la Stack Funds, care subliniază în special declinul înregistrat de Nasdaq.
Mișcările de pe piața cryptomonedelor devin din ce în ce mai aliniate la cele de pe bursele tradiționale, în condițiile în care numărul de actori care tranzacționează atât active crypto cât și active financiare clasice crește.
Nasdaq a căzut cu peste 3% după ce minuta Fed a arătat că decidenții americani au discutat despre reducerea bilanțului băncii în cadrul reuniunii din decembrie, alături de accelerarea sfârșitului programului de achiziții de obligațiuni.
Ether, a doua cea mai mare cryptomonedă din lume din punct de vedere al capitalizării, pierdea joi peste 12% în raport cu închiderea de miercuri, fiind tranzacționată la circa 3.344 dolari,
Analiștii crypto urmăresc și dacă protestele antiguvernamentale din Kazahstan, declanșate de creșterea prețurilor la combustibili, vor afecta rețeaua bitcoin.
Kazahstanul este al doilea cel mai mare centru mondial pentru minarea de bitcoin, potrivit Cambridge Centre for Alternative Finance.
Guvernul kazah a demarat anul trecut o campanie de reprimare a unora dintre mineri, pe fondul temerii că procesul energointensiv folosește prea multă energie.