Black Sea Oil & Gas, deținută de Carlyle și BERD, lansează în România o companie axată pe dezvoltarea de centrale de biogaz

Black Sea Oil and Gas, Staţia de Tratare a Gazelor, Vadu, judetul Constanta Sursa foto: Black Sea Oil and Gas

Black Sea Oil & Gas SA (“BSOG”), împreună cu acționarii săi, firma globală de investiții Carlyle (NASDAQ: CG) şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (“BERD”), anunţă lansarea BSOG Energy SRL, o nouă companie axată pe dezvoltarea de centrale de biogaz la nivel național.

Cu sediul central în București, România, BSOG Energy va dezvolta centrale de biogaz la nivel național, fiecare amplasament fiind estimat să aibă o capacitate de minimum 15 MW. Carlyle și BERD s-au angajat să susțină activitățile de dezvoltare ale BSOG Energy și să lucreze ȋmpreună pentru expansiunea acestei noi companii.

Misiunea inițială a BSOG a fost de a livra gaze produse pe plan intern consumatorilor români. Prin lansarea BSOG Energy.

“Biogazul rezultă din prelucrarea industrială prin digestie anaerobă a reziduurilor agricole și a altor deșeuri organice cum ar fi gunoiul de grajd, paie si deșeuri alimentare. Emisiile nete de dioxid de carbon generate sunt semnificativ mai mici, sau în unele cazuri negative, în comparație cu metanul de origine fosilă. Din aceste motive, este de aşteptat ca biogazul să joace un rol critic în atingerea obiectivelor climatice ale Uniunii Europene. Se estimează că cererea de biogaz va crește cu 20% pe an în acest deceniu, determinată de politicile de sprijin și de pachetele de stimulente ale Uniunii Europene”, transmit reprezentanții companiei.

Aceștia mai menționează că, având în vedere dimensiunea sectorului său agricol, România dispune de cantităţi substanțiale de deșeuri agricole care rămân neutilizate.

În parteneriat cu acţionarii noştri, Carlyle și BERD, prin ȋnfiinţarea BSOG Energy extindem portofoliul nostru de afaceri din România cu o nouă companie activă ȋn dezvoltarea de proiecte de energie regenerabilă. Biogazul joaca un rol important ȋn tranziţia energetică”, a declarat Mark Beacom, CEO BSOG şi Director General al BSOG Energy.

Acesta a mai adăugat că România are un potențial semnificativ în industria biogazului, dar puține dezvoltări ȋn domeniu până în prezent.

Cine sunt partenerii de proiect

BSOG, deținută de Carlyle şi BERD, este o companie independentă de energie cu sediul în România, care, ȋn calitate de Titular (70%) şi Operator, a pus ȋn producţie proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), primul proiect de dezvoltare a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre construit în ultimii 30 de ani. BSOG continuă dezvoltarea resurselor de gaze din Marea Neagră și, ȋn paralel, folosind infrastructura vitală a proiectului MGD, urmărește dezvoltarea de proiecte de energie regenerabilă cum ar fi un parc fotovoltaic pe terenurile sale, un parc eolian ȋn largul mării prin utilizarea coridorului energetic și a terenurilor existente și, de asemenea, hidrogen verde și/sau CCS prin utilizarea infrastructurii sale existente terestre și din largul Mării Negre.

BSOG Energy SRL

BSOG Energy este o nouă companie energetică independentă activă ȋn dezvoltarea de proiecte de energie regenerabilă separat de proiectul MGD, cu un accent inițial pe dezvoltarea centralelor de biogaz în toată România. BSOG Energy este în prezent deținută și administrată în proporție de 100% de BSOG, cu perspectiva că, odată ce va atinge cerințele pentru finanțarea investițiilor, va fi susținută direct de Carlyle și BERD în calitate de acționari.

Carlyle Group (NASDAQ: CG) este o companie globală de investiții cu experienţă semnificativă ȋn industrie care investeşte în trei segmente de business – Global Private Equity, Global Credit și Global Investment Solutions. Cu active ȋn administrare în valoare de 425 miliarde dolari la data de 31 martie 2024, obiectivul Carlyle este de a investi înțelept și de a crea valoare pentru investitorii săi, companiile din portofoliu şi comunităţile acestora. Carlyle are peste 2.200 de angajaţi în 28 de birouri din patru continente.

BERD este o bancă de dezvoltare multilaterală care promovează dezvoltarea economiilor sustenabile, conduse de sectorul privat în Europa de est, Asia Centrala si bazinul sudic si estic al Mării Mediterane. Banca este deținută de 73 de țări, precum și de UE și BEI. Investițiile BERD urmăresc îmbunătăţirea competitivităţii, incluziunii, bunei guvernări, sustenabilităţii, rezistenţei şi integrării economiilor din regiunile în care este prezentă.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a discutat, marţi, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii fondului de investiţii Carlyle Group, principalul acţionar al companiei Black Sea Oil & Gas (BSOG), potrivit unui comunicat de presă al Guvernului. Discuţiile au fost axate asupra proiectelor Grupului Carlyle de dezvoltare a investiţiilor sale în sectorul energetic din Romania, inclusiv în direcţia producţiei de biogaz, având în vedere ponderea sectorului agricol în economia românească şi faptul că deşeurile agricole sunt principala sursă pentru producţia de biogaz.

Sursa foto: Black Sea Oil and Gas

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *