Blocarea internetului în Iran, făcută pentru a opri protestele, are efecte dramatice în economie: 300 de mii de magazine de comerț electronic s-au închis, 9 milioane de oameni au rămas fără surse de venit

router internet Sursa foto: Pixabay

În Iran au fost închise aproximativ 300.000 de magazine de comerț electronic care depind de rețelele de socializare pentru afaceri, ca urmare a blocării și deconectării internetului de către guvern în timpul protestelor din ultima lună la nivel național, anunță publicația iraniană Shargh, ciată de bne IntelliNews.

Situația pentru afacerile care depind de comerțul online a devenit atât de instabilă încât unele personalități iraniene de pe internet, celebre în țară pe platforme precum Instagram, ar fi părăsit Iranul pentru lucra în străinătate. Unii au plecat pentru că au devenit nepopulari în rândul iranienilor care protestează, pentru că nu au condamnat represiunea manifestațiilor de către autorități.

Cel mai faimos critic culinar pe internet din Iran, Hamid Sepidnam, originar din Mashhad, care are peste 2 milioane de urmăritori pe Instagram, a anunțat pe canalul său că a părăsit Teheranul pentru a pleca în străinătate. Bloggerul culinar a fost criticat de mii de persoane pe internet, care au afirmat că a tăcut în timpul protestelor, în timp ce colegii lui au vorbit.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Sepidnam a declarat pentru bne IntelliNews că decizia sa de a pleca nu are “nimic de-a face cu protestele actuale”. El încă nu a postat nimic pe blogul său culinar “Mr Taster” pentru a-și explica plecarea.

Comerțul online din Iran, de 750 de ori mai mare decât cel clasic

Potrivit publicației Shargh, înainte de declanșarea protestelor din țara de 85 de milioane de locuitori, la mijlocul lunii septembrie, volumul vânzărilor online din Iran era de aproximativ 750 de ori mai mare decât cel al achizițiilor tradiționale. Unele estimări arată că vânzările pe internet reprezintă o sursă de venit pentru 9 milioane de iranieni.

Interferența regimului în ceea ce privește internetul, care a dus adesea la o închidere aproape totală a rețelei în întreaga țară, a provocat, de asemenea, închiderea piețelor de criptomonede din Iran. Potrivit anumitor surse, aproximativ 12 milioane de iranieni tranzacționau pe aceste piețe. Milioane de persoane au rămas fără portofelele lor de criptomonede.

Autoritățile nu renunță la blocarea internetului

Cu toate acestea, ca răspuns la furia crescândă a întreprinderilor și a comercianților de cripto-monede afectați de mediul offline al pieței, șeful facțiunii independente din parlamentul iranian, Gholemreza Nouri Qazaljeh, a declarat: “Întreruperile de internet și filtrarea pot fi justificate pentru condițiile actuale din societate și având în vedere tulburările.”

El a adăugat: “Sperăm că, odată cu normalizarea condițiilor, internetul va reveni la starea sa normală anterioară; desigur, nu a existat o mare satisfacție cu starea anterioară a internetului, deoarece exista o viteză redusă și un acces limitat.”

Organizațiile de monitorizare a drepturilor omului spun că cel puțin 200 de persoane au fost ucise în Iran de la începutul protestelor. 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: