Bloomberg: Germania este deschisă la ideea de a folosi activele rusești înghețate pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei

germania, steag germania Sursa foto: Pexels / Ingo Joseph

Germania este deschisă la ideea de a utiliza miliardele de euro din activele rusești înghețate pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei, atât timp cât problemele juridice pot fi rezolvate și aliații urmează exemplul, relatează Bloomberg.

Guvernul cancelarului Olaf Scholz susține cererea Ucrainei de despăgubiri de război, dar nu a adoptat încă o poziție oficială privind confiscarea activelor statului rus. Problema este complexă, iar unele părți ale coaliției de guvernare sunt mai înflăcărate decât altele, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile.

Tensiunile interne reflectă lupta mai amplă a comunității internaționale pentru a forja o poziție comună. Dacă Berlinul își poate rezolva propriile probleme, ar putea da un nou impuls discuțiilor din Uniunea Europeană și ar putea pune presiune asupra SUA pentru a confisca activele, cum ar fi rezervele băncilor centrale, care au fost înghețate ca represalii la invazia Rusiei.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, dorește ca Rusia să plătească pentru daunele provocate în Ucraina. Fosta co-lideră a Verzilor din Germania, care este de mult timp o susținătoare a unei poziții mai dure față de Kremlin, insistă că sechestrarea cel puțin a unei părți din activele înghețate trebuie să fie o opțiune, au declarat pentru Bloomberg, sub rezerva anonimatului, oficiali familiarizați cu discuțiile.

De asemenea, ministrul german de Finanțe, Christian Lindner, care conduce Partidul Liberal-Democrat pro-business, este mai precaut. El este îngrijorat de faptul că confiscarea activelor băncii centrale rusești ar putea crea un precedent periculos și ar putea duce națiunile europene și aliații lor într-un impas juridic, au spus oficialii.

UE și partenerii din Clubul celor șapte țări bogate (G7) au înghețat aproximativ 300 de miliarde de euro din rezervele băncii centrale rusești. De asemenea, UE a blocat aproximativ 19 miliarde de euro în active deținute de oameni de afaceri ruși sancționați, deși aceste estimări nu sunt complete.

În loc de o confiscare generală, o cale mai bună din punct de vedere juridic ar putea fi aceea de a viza activele persoanelor despre care s-a dovedit că au fost implicate în crime de război rusești, a declarat una dintre persoane pentru Reuters. Totuși, astfel de cazuri ar putea dura ani de zile pentru a ajunge în instanțe, ceea ce ar putea reduce o astfel de inițiativă la un simplu simbolism.

Detaliile discuțiilor arată cum potențialul de confiscare a activelor trece dincolo de o dezbatere teoretică și se îndreaptă spre punerea în aplicare, dar rămân obstacole majore. Scholz dorește ca orice mișcare să fie coordonată cu aliații și să fie riguroasă din punct de vedere juridic, au declarat persoanele respective.

„Pagubele sunt dramatice, vor costa miliarde și vor necesita ca întreaga comunitate globală să dezvolte soluții rezonabile”, a declarat cancelarul german în august reporterilor. „Va fi o sarcină mare, care are puțin de-a face cu Planul Marshall. Va fi mai mare”.

Discuții similare au loc și în alte părți. UE va „găsi modalități legale” de a confisca activele rusești pentru a ajuta la finanțarea reconstrucției Ucrainei, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, adăugând că blocul comunitar va încerca să creeze o structură care să gestioneze aceste fonduri și să le investească în beneficiul Kievului.

În timpul unui summit desfășurat luna trecută la Bruxelles, liderii UE au discutat mai multe opțiuni de utilizare a activelor rusești înghețate pentru a sprijini Ucraina, potrivit concluziilor publicate după reuniune.

Liderii UE au cerut brațului executiv al blocului să prezinte un plan detaliat, dar au subliniat, de asemenea, că orice confiscare de active va trebui să fie în conformitate cu dreptul internațional. Ei au remarcat că urmărirea penală a crimelor de război reprezintă o preocupare pentru întreaga comunitate internațională, un indiciu că UE ar trebui să caute un teren comun cu SUA.

Oficialii UE au declarat că blocul celor 27 de națiuni, care în iunie a acceptat oficial Ucraina drept stat candidat la aderare, va contribui cu cea mai mare parte a asistenței financiare globale pentru reconstrucția Ucrainei. Suma ar putea depăși 500 de miliarde de euro și va declanșa, probabil, o dezbatere controversată cu privire la modul în care se vor strânge banii.

În SUA, parlamentarii din Congres au presat administrația președintelui Joe Biden să ia în considerare confiscarea unor active rusești, introducând o legislație care să autorizeze acest lucru în anumite cazuri. Până în prezent, administrația americană a rezistat acestor rugăminți din cauza preocupării de a descuraja alte bănci centrale străine să stocheze active în SUA.

Confiscarea activelor băncii centrale din Rusia ar fi un pas rar, dar nu ar fi o premieră. În septembrie, administrația americană a decis să plaseze 3,5 miliarde de dolari din rezervele băncii centrale din Afganistan sub controlul unui consiliu de supraveghere cu sediul în Elveția, menit să se asigure că regimul taliban nu are acces la acești bani.

Fondurile, pe care SUA le-au înghețat după ce talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului în 2021, vor fi păstrate la Banca Reglementelor Internaționale și distribuite cu acordul unui consiliu internațional format din patru membri. Un astfel de proces ar putea fi un model pentru utilizarea activelor rusești înghețate pentru a reconstrui Ucraina.

Kremlinul a denunțat înghețarea rezervelor sale ca fiind ilegală și a declarat că va lupta împotriva oricărui efort de a confisca activele rusești și de a le folosi în alte scopuri.

„Vorbim despre un act internațional de hoție, care încalcă totul”, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov la 31 octombrie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: