Bloomberg: PIB-ul Germaniei ar urma să se contracte din nou în trimestrul al treilea 

Redacția sept. 13, 2023 0 comentarii
germania, steag germania

Guvernul german va anunţa luna viitoare că se aşteaptă la o contracţie a celei mai mari economii europene în 2023, în locul unei creşteri modeste pe care miza până acum, a anunţat miercuri Bloomberg News citând surse din apropierea acestui dosar, scrie Agerpres.

Conform noilor prognoze, Produsul Intern Brut al Germaniei ar urma să se contracte din nou în trimestrul al treilea şi va înregistra doar un uşor avans în ultimele trei luni ale anului, ceea ce înseamnă că cea mai mare economie europeană se va contracta cu 0,3% în ritm anual în 2023. În prognozele economice publicate în luna aprilie, guvernul de la Berlin miza pe o creştere economică de 0,4% în acest an.

Ministerul german al Economiei ar urma să dea publicităţii noile sale prognoze de toamnă în data de 11 octombrie şi sursele citate de Bloomberg precizează că cifrele finale ar putea să sufere modificări în funcţie de evoluţiile din următoarele săptămâni.

O revizuire a estimărilor autorităţilor de la Berlin ar aduce Germania în linie cu prognozele făcute de alte entităţi, precum Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană.

În luna iulie, Fondul Monetar Internaţional a anunţat că se aşteaptă ca PIB-ul Germaniei să înregistreze o contracţie de 0,3% în acest an, astfel că Germania va fi singura din marile economii ale lumii care va suferi o contracţie a economiei. Comisia Europeană este şi mai pesimistă cu privire la performanţele economice ale Germaniei, prognozând o contracţie de 0,4% în noile sale prognoze publicate luni, faţă de un avans de 0,2% cât estima anterior.

Printre factorii care afectează economia germană se numără cererea slabă din China, lipsa de muncitori calificaţi şi efectele persistente ale crizei energetice, combinate cu inflaţia care se încăpăţânează să rămână la un nivel ridicat, ceea ce afectează cererea internă.

Sursa foto: Pexels Ingo Joseph

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *