Banca Națională a României (BNR) a majorat vineri dobânda cheie cu 75 de puncte de bază, de la 4,75% la 5,50%, sub așteptările unor analiști, potrivit unui comunicat transmis de instituție.
Astfel, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele:
- majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,50 la sută pe an, de la 4,75 la sută pe an, începând cu data de 8 august 2022;
- majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 6,50 la sută pe an, de la 5,75 la sută pe an, și creșterea ratei dobânzii la
- facilitatea de depozit la 4,50 la sută, de la 3,75 la sută pe an, începând cu data de 8 august 2022;
păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară; - menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
Analiștii se așteptau ca BNR să majoreze dobânda cheie cu până la un punct procentual, în ședința de politică monetară de vineri, ei estimând că aceasta ar putea fi ultima creștere semnificativă de dobândă.
Doar doi din 12 economiști dintr-un sondaj realizat de Bloomberg au prezis această măsură, majoritatea așteptându-se la o repetare a majorării de un punct procentual, operată luna trecută.
Analiștii Erste estimau o creștere de 75 de puncte de bază, în timp ce analiștii ING Bank se așteptau la o creștere de un 100 de puncte de bază, la 5,75%.
Așteptările pentru o repetare a mișcării din iulie au crescut după ce guvernatorul Mugur Isărescu a declarat că ritmul de înăsprire va fi redus abia după ce vor fi observate „primele semne de încetinire a inflației”, scrie Bloomberg.
BNR a majorat costurile de împrumut de opt ori într-un an, pentru a domoli cea mai rapidă creștere a prețurilor din 2003 încoace.
Dobânda cheie din România va fi în continuare cea mai mică rată cheie din regiunea Europa Centrală și de Est.
Potrivit băncii centrale, creșterea prețurilor, care a depășit 15% în luna iunie, ar urma să rămână de două cifre până anul viitor. Într-o nouă prognoză privind inflația, pe care o vor prezenta pe 9 august, oficialii băncii au declarat că inflația va atinge un vârf în trimestrul al treilea, urmat de un declin treptat.
În prezent, ING creionează o altă creștere de 50 de puncte de bază în octombrie și de 25 de puncte de bază în noiembrie, ducând rata cheie la 6,50% până la sfârșitul anului.
La ședința anterioară de politică monetară, din 6 iulie, BNR a majorat dobânda cheie cu un punct procentual, la 4,75%, peste așteptările analiștilor, din cauza inflației galopante. Majoritatea analiștilor se așteptau la o creștere cu 0,75 puncte. Aceasta a fost cea mai mare majorare de dobândă cheie din 2008 până în prezent, potrivit datelor consultate de Economedia.
Ce înseamnă o majorare de dobândă
Banca centrală majorează dobânda cheie pentru a domoli inflația. De fiecare dată când BNR majorează dobânda, băncile o urmează și cresc dobânzile atât la credite, cât și la depozite, pentru a opri consumul pe credit și a stimula economisirea.
Băncile comerciale sunt așteptate să majoreze și ele dobânzile, în linie cu BNR.
De altfel, dobânzile la credite au urmat în acest an trendul dobânzii-cheie. ROBOR la 3 luni, folosit drept dobândă reper pentru creditele vechi, a trecut recent de pragul de 8%, când dobânda cheie este la 4,75%. La începutul anului ROBOR se situa ușor peste nivelul de 3%, la 3,01 – 3,02%, când dobânda cheie era la 1,75%.