BNR a majorat dobânda cheie pentru a doua oară în acest an, pentru a combate inflația galopantă

BNR Banca Națională a României

Banca Națională a României (BNR) a majorat marți dobânda cheie, pentru a doua oară într-un an, în încercarea de a ține sub control inflația galopantă care a ajuns la peste 6% în septembrie și care ar putea depăși ținta băncii centrale, până la finalul anului. Analiștii se așteptau la majorarea dobânzii de politică monetară, mai ales în contextul în care și băncile centrale din regiune au luat recent decizii similare.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 9 noiembrie 2021, a hotărât următoarele:

 • majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an, de la 1,50 la sută pe an, începând cu data de 10 noiembrie 2021;
 • extinderea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±0,75 puncte procentuale, de la ±0,50 puncte procentuale; astfel, începând cu 10 noiembrie 2021 rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se majorează la 2,50 la sută pe an, de la 2 la sută pe an, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menține la 1,00 la sută pe an;
 •  păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară;
  menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Asociația Piețelor Financiare (ACI Romania) arăta, luni, într-o analiză, că era așteptat ca BNR să majoreze dobânda cheie la ședința din noiembrie.

BNR a dat startul majorării dobânzii cheie în data de 6 octombrie, când a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,50 la sută pe an, de la 1,25 la sută pe an.

Tot în luna octombrie BNR a mai luat o măsură restrictivă pentru creditare și a decis majorarea cu 10% a avansului la creditele ipotecare pentru investiții imobiliare.

Inflație de 6,3% în septembrie

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 6,3% în luna septembrie 2021, de la 5,3% în august, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 8,71%, mărfurile alimentare cu 4,26%, iar serviciile cu 3,75%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Scumpirile au fost conduse de creșterile de prețuri la energie.

Miercuri, INS va publica datele privind rata inflației în octombrie 2021.

Asociația Piețelor Financiare (ACI Romania) arată, într-o analiză, că așteptările pentru lunile finalului de an sunt ca inflația să ajungă în intervalul 7-8%, în condițiile în care vom asista la o majorare a prețurilor din zona energiei – gaze, electricitate, combustibil și asigurărilor.

În august, Banca Naţională a României a majorat la 5,6% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, de la 4,1% cât estima în luna mai.

Cresc dobânzile în piață

Orice majorare de dobândă de politică monetară crește și dobânzile din piață, pentru a descuraja creditul și consumul, care alimentează inflația.

Imediat după ce BNR a majorat dobânda cheie, în octombrie, indicele ROBOR, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut puternic la nivelul de 2,07%, de la 1,81%.

Ulterior, ROBOR și-a continuat creșterea și a ajuns, marți, la nivelul de 2,48%, cea mai mare valoare din ultimul an și jumătate.

Estul Europei, lider la majorarea dobânzilor

Băncile din Europa de Est au fost cele care au dat startul majorărilor de dobânzi cheie, în acest an.

Joi, Banca centrală a Cehiei a operat cea mai mare majorare a ratei dobânzii din aproape un sfert de secol. Creșterea de 1,25 puncte procentuale – mult peste cele 0,75 puncte procentuale prognozate de economiști – a fost a patra consecutivă și a dus dobânda de referință a țării peste nivelurile de dinainte de pandemie, la 2,75%.

Decizia a venit la o zi după ce banca centrală a Poloniei a anunțat o creștere a ratei mai mare decât estimările, de la 0,5% la 1,25%.

Și banca centrală a Ungariei a majorat dobânda, la 1,8%, cel mai ridicat nivel din ultimii șase ani.

Sursa foto: bnr.ro

Comentarii

 1. Bunăstare cum zicea Fl. Câțu!
  O lasa flască BNR cu plus 0,25%!
  Despre decapitalizarea depozitelor rezidentilor nu sufla BNR nicio vorba!
  Un munte de bani a rezidentilor remunerat cu 1% cand inflatia e la septembrie cca 6%!
  Sau va fi 11 sau 12% an / an!

  “majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an, de la 1,50 la sută”
  E o poezie!

  Efectul razelor de luna asupra galosilor de guma este politica BNR!
  Sa nu deranjam guvernul Maiestatii sale!
  Sa nu ne grabim!
  Pas cu pas!

 2. Bunăstare cum zicea Fl. Câțu!
  O lasa flască BNR cu plus 0,25%!
  Despre decapitalizarea depozitelor rezidentilor nu sufla BNR nicio vorba!
  Un munte de bani a rezidentilor remunerat cu 1% cand inflatia e la septembrie cca 6%!
  Sau va fi 11 sau 12% an / an! Rezidentii mai au in sistem cca 90% din ce au depus!
  Iar
  “majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an, de la 1,50 la sută”
  E o poezie!

  Efectul razelor de luna asupra galosilor de guma este politica BNR!
  Sa nu deranjam guvernul Maiestatii sale!
  Sa nu ne grabim!
  Pas cu pas!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *