BNR așteaptă planurile de ajustare fiscală înainte de a stabili calendarul de reducere a ratei dobânzii 

BNR Banca Națională a României Sursa foto: bnr.ro

Banca centrală a României a văzut o fereastră de oportunitate, odată cu scăderea inflației, pentru a reduce ratele dobânzilor de două ori și pentru a relaxa unele restricții de politică, dar banca face acum o pauză, deoarece o corecție fiscală în așteptare este principala provocare economică, a declarat marți un membru al consiliului băncii, potrivit Reuters.

La începutul acestei luni, banca centrală a României a menținut rata dobânzii de referință la 6,50% după două reduceri consecutive, afirmând că traiectoria descendentă a inflației ar fi mai neregulată.

Având în vedere cheltuielile ridicate înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare din noiembrie și decembrie, analiștii au declarat că posibilitățile băncii de a reduce în continuare rata de referință au fost limitate de deficitele bugetare și de cont curent în creștere.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Deficitul bugetar tot mai mare a agravat inflația din România, care va rămâne probabil peste țintă până în 2027, a declarat S&P Global Ratings în cea mai recentă revizuire a ratingurilor. Banca se așteaptă ca inflația să revină în banda sa țintă de 1,5%-3,5% până la sfârșitul anului 2025.

Vorbind marți la un seminar financiar, Csaba Balint, membru al consiliului de administrație al băncii centrale, a declarat că ar fi important să se vadă ce presupune planul de ajustare a deficitului bugetar.

Întrebat despre perspectivele ratei dobânzii, el a declarat: „Cred că traiectoria generală este descendentă. Rectificarea bugetară ar însemna un impuls fiscal mai redus și o cerere aliniată la capacitatea de producție, prin urmare inflația ar trebui să scadă, ceea ce ne-ar permite să continuăm relaxarea politicii monetare. Cu toate acestea, este foarte dificil să anticipăm un calendar sau dozajul.”

România nu a prezentat încă un buget pentru 2025, guvernul de coaliție gândindu-se la un termen de șapte ani pentru a aduce deficitul țării sub plafonul de 3% al blocului comunitar.

În septembrie, guvernul de coaliție și-a majorat ținta de deficit fiscal consolidat pentru 2024 la 6,94% din PIB, însă Consiliul a declarat că deficitul va crește probabil la aproximativ 8% din PIB.

Analiștii și agențiile de rating se așteaptă la creșteri ale taxelor începând cu 2025.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: