Boicotul turistic al Austriei, doar o furtună în social media / Agențiile spun că românii nu și-au anulat vacanțele în Austria, după votul negativ pentru aderarea României la Spațiul Schengen și apelul unor politicieni la boicot / Circa 300.000 de români vizitează anual Austria

ski austria Sursa foto: Dreamstime

Îndemnul ministrului Turismului, Daniel Cadariu, la boicotarea pârtiilor de schi din Austria nu are mare trecere printre turiștii din România.

În pragul votului negativ al Austriei pentru ca România să adere la spațiul Schengen, ministrul Daniel Cadariu a declarat la Digi 24 că “nu numai în Austria sunt condiții ideale” pentru schiat și a enumerat alte țări europene unde condițiile “ar putea fi chiar și mai bune”,

“Media numărului de turiști români în Austria este de 370.000. Anul trecut au fost doar 290.000, dar vorbim de un an cu restricții. Prin comparație, numărul de turiști care vin din Austria în România nu se depășește bariera de 40.000.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Anul acesta, potrivit statisticilor din primele 10 luni, din cei 1,3 milioane de turiști străini, doar 30.000 sunt din Austria.

E clar că principala țintă a turiștilor români în Austria sunt pârtiile de schi, însă știm cu toții că nu numai în Austria sunt condiții ideale pentru schiat. Sunt astfel de condiții, poate în unele cazuri și mai bune, în Elveția, Italia, Franța, Germania”, a declarat ministrul Turismului.

Dar puțini români l-au ascultat până acum.

Consultantul în turism, Răzvan Pascu, a declarat pentru Economedia că ar fi vorba de câteva cazuri de turiști care au avut grijă nu își piardă banii dați pe vacanță: “Există deja turiști care și-au anulat vacanțe la schi sau la Târgurile de Crăciun sau city break-urile din 2023 în Austria, dar vorbim preponderent de cei care achiziționarea bilete flexibile și nu si-au pierdut astfel banii sau de cei care nu aveau totul confirmat și s-au putut reorienta spre alte destinații. Nu cred că aceste reacții vor deveni un fenomen, ci e mai mult o reacție de moment și probabil va mai exista o perioada o oarecare reticență in rezervarea viitoarelor vacanțe in Austria.  Altfel spus, din punctul meu de vedere, turismul in Austria nu va fi afectat la modul serios.”

Iar acestea au fost singurele exemple de oameni care nu se mai duc la schi în Austria în această iarna din cauza unei decizii politice.

Economedia a cerut date despre asemenea situații de la Booking.com și de la Oficiul pentru Tursim din Austria și le vom publica pe măsură ce le vom primi.

Agențiile de turism din România, de exemplu, nu au cunoștință de asemenea cazuri.

Traian Bădulescu, purtător de cuvânt ANAT (Asociația Națională a Agențiilor de Turism), a spus că cei mai mulți turiști români merg în Austria pe cont propriu și doar 10 la sută apelează la agenții 

El spune că, din datele pe care le are, nimeni nu a renunțat până acum. “Nu își primesc banii înapoi, nu e motiv ca te-ai supărat pe o țară, îți trebuie motiv serios, e nevoie de o asigurare care să îți acopere asemenea cerințe. În turism nu-și au loc boicoturile.”

Și Alin Burcea, proprietarul agenției de turism Paralela 45 și fost secretar de stat în ministerul Turismului, spune că nu are cazuri de turiști care să își fi anulat vacanțele.

“În general, planurile de vacanță se fac din timp. Nu prea sunt persoane care să își anuleze vacanțele contractate pentru ca s-au supărat pe Austria.”

A fost, așadar, după cum observa Răzvan Pascu mai degrabă  o reacție virulentă în social media: “Austria este într-adevăr o destinatie iubită de români mai tot timpul anului, atât din considerente de proximitate, cât și pentru că ai într-adevăr ce să vizitezi si ce să faci dacă te decizi sa mergi acolo într-un city break sau la ski, însă avem atâtea alte variante: putem merge la Târgurile de Crăciun din Germania, de exemplu, putem merge la ski chiar la noi în Harghita sau în Italia sau în Elveția, ori in Bulgaria.”

În ceea ce privește prețurile din Austria, Traian Bădulescu spune că pentru o vacanță de 4-5 zile, acestea pornesc  de la 1000 de euro pentru o familie in afara sarbatorilor pentru o cazare cu servicii minimale, dar se poate ajunge la 4-5 mii de euro la un hotel de 4-5 stele.

La rândul său, consultantul Răzvan Pascu spune că  “în medie, pentru o vacanta de 5-7 zile în Austria un turist cheltuie, cel puțin 1000-1200 euro, deci cu banii acestia poti face o vacanta similara cam oriunde in Europa.”

 

 

 



Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: