Proprietarul actual al Bookster afirmă că nu are nicio legătură cu plângerea împotriva editurilor și investigația derulată de Consiliul Concurenței pe piața de carte

librarie, carti de bucate sursa foto: Dreamstime

Proprietarul actual al Bookster anunță joi că nu are nicio legătură cu plângerea făcută editurilor și investigația derulată de Consiliul Concurenței pe piața de carte. Grupul OCTRA susține că a cumpărat brandul Bookster în urmă cu patru ani, iar în prezent nu are nicio legătură cu Asociația Educație pentru Toți Copiii, cea care anterior deținea biblioteca și care a depus plângerea la Consiliul Concurenței.

„Astăzi Bookster oferă colaboratorilor și angajaților entităților care utilizează serviciile sale acces la cărțile oferite spre împrumut de bibliotecile cu care Bookster colaborează. Prin intermediul platformei sale online, Bookster permite bibliotecilor să-și împrumute cărțile angajaților din companiile colaboratoare, asigurând promovarea, livrarea și returul acestora. Bookster nu este o bibliotecă și nu este implicat în niciun fel în activitatea de împrumut de cărți, aceasta fiind desfășurată integral de bibliotecile cu care cooperăm. Bibliotecile sunt cele care stabilesc termenii și condițiile pentru împrumutul de cărți”, transmite compania.

Astfel, Bookster susține că platforma online doar conectează bibliotecile cu persoanele care doresc să acceseze opere literare. „Similar platformelor dedicate altor bunuri și servicii, cum ar fi E-Bay, Amazon Marketplace etc., oferim bibliotecilor spațiul digital pentru a-și expune colecțiile de opere literare, într-un mod organizat și vizibil, ușor accesibil potențialilor cititori – similar unui catalog online”, transmite compania.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Context. Consiliul Concurenței a anunțat miercuri că a amendat marile librării și Asociația Editorilor cu circa 5,9 milioane de lei (1,2 milioane de euro), pentru că s-au coordonat să limiteze comercializarea de cărți către „biblioteca pentru corporatiști” Bookster. Cea mai mare amendă a primit-o Cărturești, de 4 milioane de lei. Investigația Consiliului Concurenţei a început în anul 2021.

Amenzile au fost aplicate astfel:

  • Curtea Veche Publishing S.R.L. – 422.220,85 lei
  • Nemira Publishing House S.R.L. – 324.636,37 lei
  • Humanitas S.A. – 365.718,84 lei
  • Publica Com S.R.L. – 174.677,34 lei
  • Direct Client Services S.R.L. (Librăriile Cărturești) – 3.982.290,66 lei
  • Librăriile Humanitas S.A. – 582.362,94 lei
  • Asociația Editorilor Din România – 115.696,04 lei

Autoritatea de concurență a constatat, în urma unei investigații, că cele șase companii împreună cu asociația de profil din domeniu și-au coordonat strategiile comerciale și au limitat comercializarea de carte către entitățile care gestionau biblioteca Bookster, în perioada 2017 – 2020.

Bookster achiziționa cărți de la edituri și librării, care apoi erau puse la dispoziția abonaților în baza unui abonament plătit de companiile angajatoare ale cititorilor, arată Consiliul Concurenței.

Edituri și librării au transmis, miercuri și joi, reacții la anunțul Consiliului Concurenței. Curtea Veche Publishing transmite că consideră amenda anunțată de Consiliul Concurenței „una nemeritată și abuzivă și trădează o profundă neînțelegere a industriei de carte de către Consiliului Concurenței”. Cărturești a transmis că „respinge fără rezerve concluziile și declarațiile publice fără substanță, temei legal și competență prin care Consiliului Concurenței susține pretinsa încălcare a regulilor în domeniul cultural”. Nemira Publishing House anunță că va contesta în instanţă sancţiunea primită din partea Consiliului Concurenţei, în valoare de 324.636 lei, pe care o consideră netemeinică.

Investigația a fost declanșată ca urmare plângerii înaintate de Asociația Educație pentru Toți Copiii, care deținea atunci biblioteca Bookster.

În anul 2019, zece dintre cele mai mari edituri din țară și Asociația Editorilor din România (AER) au reclamat o firmă și o asociație, care operează biblioteca Bookster, pentru „acțiune în concurența neloială”. În proces apare ca pârât și Ministerul Culturii, instituția căreia îi revine sarcina să autorizeze biblioteci.

Dezbaterile online au indus faptul că în proces miza ține, în principal, de modelul de lucru prin care Bookster câștigă bani din livrare, spre deosebire de bibliotecile publice clasice, precum și de legalitatea funcționării bibliotecii – cu aviz sau cu decizie de autorizare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: