Inteligența artificială a devenit un element important în activitatea gigantului german Bosch. Compania susține că aproape 5.000 de specialiști Bosch în AI lucrează acum la soluții inteligente. Compania oferă cursuri personalizate pentru a promova în mod constant formarea întregii sale forțe de muncă în domeniul AI. Până în prezent, Academia AI a companiei, a instruit peste 65 000 de angajați.
Bosch estimează că va obține 6 miliarde de euro din vânzări din domeniul software și servicii în următorul deceniu. Departamenrul companiei, Mobilitate, va fi cel care va genera aproximativ două treimi din aceste venituri din vânzăre, iar AI-ul joacă un rol important.
„Software-ul inteligent și serviciile digitale au devenit pietrele de temelie ale activității noastre de bază,” a declarat Tanja Rueckert, membru al consiliului de administrație al Robert Bosch GmbH, la CES 2025 Las Vegas, Nevada.
Conform sondajului, patru din cinci persoane intervievate la nivel mondial intenționează să urmeze cursuri de formare profesională în domeniul AI în acest an. Și două treimi cred că școlile ar trebui să predea AI ca materie independentă. Mesajul este clar: competențele în domeniul AI sunt fundamentale pentru viitorul mediului de lucru, transmite Bosch.
Recent, compania a programat o nouă funcție pentru mașini care să le permită să frâneze ușor și fără smucituri.
În plus, Bosch investighează modul în care poate fi utilizată inteligența artificială generativă pentru a îmbunătăți în continuare funcțiile de conducere automată. Se preconizează că aceasta va permite autovehiculelor să evalueze situațiile și să reacționeze în consecință și, în acest fel, să ofere și mai multă siguranță pentru utilizatorii drumurilor.
În viitor, inteligența artificială generativă va oferi instruire mai rapidă pentru funcțiile de conducere automată, reducând astfel numărul de kilometri de testare necesari pentru validarea lor. Și, adăugând condițiile de pe șosea, cum ar fi zăpada, inteligența artificială generativă va fi rapid în măsură să modifice contextul unei secvențe de conducere înregistrate de camere sau senzorii radar. Cu alte cuvinte, sistemele pot fi instruite pentru zăpadă fără a fi nevoie să așteptați până când va cădea efectiv zăpada, inteligența artificială va face acest lucru.
Pentru a realiza acest lucru, Bosch îmbină cunoștințele din domeniul ingineriei auto și expertiza în AI cu un bazin vast de date ale senzorilor interni.
„Utilizăm inteligența artificială pentru a crește eficiența sistemelor noastre de asistență”, a adăugat el.