Municipiul Brașov a scos la licitație în SICAP un studiu de fezabilitate pentru modernizarea domeniului schiabil existent din stațiunea Poiana Brașov, un proiect care are studiul de prefezabilitate și masterpanul realizate (amândouă finanțate din mediu privat – Asociația de Turism).
Contractul are o valoare de 600.000 de lei și presupune realizarea: „Documentației tehnice pentru obținerea avizelor și acordurilor solicitate în Certificatul de Urbanism, depunerea și susținerea acestora la avizatori; Studiu topografic vizat de OCPI; Studiu geotehnic; Studiul hidrologic si hidrogeologic vizat de INHGA; Studiul peisagistic și amenajare urbană; Studiu de soluție alimentare cu energie electrică; Analiză Cost Beneficiu; Studiul de fezabilitate inclusiv antemăsurătoare şi deviz general; Asistență tehnică în perioada de desfășurare a procedurii de achiziție a serviciilor de elaborare a documentațiilor tehnico-economice pentru următoarele faze de proiectare; Asistență tehnică pe perioada elaborării documentațiilor tehnico-economice pentru următoarele faze de proiectare”.
Realizarea studiului de fezabilitate trebuie să dureze cel mult 6 luni, ofertele se depun până în 20 iulie, departajarea firmelor participante se face în proporție de 40% prin preț, 30% printr-o metologie adecvată de abordare a contractului și 30% experiența experților-cheie. Banii provind din bugetul local.
Instalații de zăpadă artificială, iluminat nocturn
La începutul acestui an, primarul Brașovului, Allen Coliban, prezenta, în cadrul unei conferințe pe turism, despre intenția sa de a investi în modernizarea și extinderea pârtiilor de ski din Poiana Brașov. Ar fi vorba, în principal de construirea a două telescaune, mai multe instalații de producere a zăpezii artificiale și instalații nocturne pe pârtii.
„Am constatat că oferta Poienii Brașov este subdimensionată față de nevoi și față de interesul arătat de români. Asociația de Turism din Poiana Brașov un plan pe care noi, autoritățile locale, îl susținem și urmează să facem împreună pașii pentru a-l vedea îndeplinit.
În primul rând, proiectul de modernizare și extindere a domeniului schiabil, pe care eu îl văd împărțit în două faze: una de optimizare a domeniului schiabil existent, și cealaltă de extindere a domeniului schiabil cu noi pârtii, către Râșnov. Vorbim despre faptul că la finalul acestor investiții, domeniul schiabil va avea o capacitate de aproape 6.000 de schiori/zi… varianta optimă este realizarea în etape a acestui proiect. În faza I – aceea de optimizare a domeniului, care se poate realiza într-un timp mult mai scurt și este ceea ce îi lipsește masivului Postăvarul acum, pentru a își atinge potențialul pe deplin. Faza I presupune construirea a două telescaune de câte 4 locuri, care vor face legătura între cele două telescaune existente, pe de o parte, și dintre Poiana Ruia și Kanzel, pe de altă parte. La acestea se adaugă extinderea sistemului de producere a zăpezii artificiale și de instalație nocturnă pe două pârtii, Drumul Roșu și Subteleferic”, a precizat Coliban.
Potrivit acestuia, demersul mai mare este ca Poiana să fie o stațiune preferată de români în toate cele patru anotimpuri, nu doar iarna. În acest sens, studiul de fezabilitate va include și proiectele unor trasee de mountain bike și de drumeții și alte facilități de petrecere a timpului liber.