BREAKING Guvernul împrumută doar 200 de milioane de euro prin emisiunea de obligațiuni Samurai, mai puțin de jumătate decât dorea/ Boloş: Prima emisiune de obligaţiuni Samurai s-a bucurat de succes în rândul mediului investiţional

yeni japancitytour.com

UPDATE ora 19.00

Ministrul Marcel Boloș a transmis, printr-un comunicat de presă că emisiunea de obligațiuni Samurai a fost un succes: “Prima emisiune de obligaţiuni verzi Samurai a României, pe piaţa de capital japoneză, de aproximativ 200 milioane euro, s-a bucurat de succes în rândul mediului investiţional, stabilind o punte între investitorii japonezi şi Statul român după o serie de discuţii cu potenţialii viitori investitori instituţionali în Japonia, anul trecut. Prin emiterea întregii tranzacţii în format verde, Ministerul Finanţelor a creat, pe de o parte, o atractivitate suplimentară pentru aceste obligaţiuni şi, pe de altă parte, asigură resursele necesare implementării proiectelor strategice din domeniul combaterii schimbărilor climatice, obiectiv naţional în acord cu politicile naţionale şi internaţionale. Această primă emisiune reflectă încrederea investitorilor internaţionali în perspectivele economiei româneşti”, a transmis ministrul Marcel Boloş, citat în comunicatul care poate fi citit integral la finalul știrii.

Știrea inițială

Guvernul român va împrumuta doar circa 200 de milioane de euro prin emisiunea de obligațiuni Samurai lansată marți, mai puțin de jumătate decât dorea inițial, conform informațiilor Bloomberg și surselor Economedia.

Astfel, România va împrumuta aproximativ 204 milioane de euro, printr-o emisiune structurată în trei părți, respectiv pe 3 ani, pe 5 ani și pe 7 ani. Inițial, emisiunea prevedea și împrumuturi pe 10 și 20 de ani, dar Guvernul a renunțat la ele. Planurile Guvernului erau pentru un împrumut de circa 500 de milioane de euro. Ieșirea pe piața japoneză are însă ca scop și lărgirea bazei de investitori și atragerea investitorilor japonezi pe viitor.

Aranjorii emisiunii sunt DAIWA, Mizuho, Nomura și SMBNIK.

România intenționa să vândă obligațiuni Samurai de anul trecut, pentru a finanța un deficit bugetar mai mare, dar a întârziat cu cadrul pentru obligațiunile verzi, care este important și pentru obligațiunile Samurai.

Totodată, mai amintim că luna trecută România a împrumutat de pe piețele externe aproape 5 miliarde de euro, printr-o emisiune de obligațiuni în 3 părți, conform Bloomberg.

Cu un deficit bugetar ieșit de sub control și pe cale să se umfle și mai tare pe finalul anului electoral, Guvernul Ciolacu a ajuns cu împrumuturile pentru acoperirea deficitului bugetar (diferența dintre veniturile bugetare și cheltuieli) și refinanțarea datoriei publice la peste 199 miliarde de lei, o valoare record pentru primele 9 luni din an, pentru România. În 2023, Guvernul a împrumutat pe întreg anul 203 miliarde de lei.

Comunicatul integral al Ministerului de Finanțe

România a lansat prima emisiune de obligațiuni Samurai pe piața de capital din Japonia

În data de 4 octombrie 2024, Ministerul Finanțelor a lansat prima emisiune de obligațiuni Samurai, care a suscitat un interes considerabil din partea investitorilor, în condițiile unei emisiuni inaugurale pentru un emitent suveran pe piața localã japonezã.
Valoarea totalã a emisiunii de obligațiuni a fost de 33 miliarde yeni japonezi, cu ordine ferme de cumpãrare din partea investitorilor în sumã totalã de 34,1 miliarde yeni japonezi.

„Prima emisiune de obligațiuni verzi Samurai a României, pe piața de capital japonezã, de aproximativ 200 milioane euro, s-a bucurat de succes în rândul mediului investițional, stabilind o punte între investitorii japonezi și Statul român dupã o serie de discuții cu potențialii viitori investitori instituționali în Japonia anul trecut. Prin emiterea întregii tranzacții în format verde, Ministerul Finanțelor a creat pe de o parte o atractivitate suplimentarã pentru aceste obligațiuni și, pe de altã parte, asigurã resursele necesare implementãrii proiectelor strategice din domeniul combaterii schimbãrilor climatice, obiectiv național în acord cu politicile naționale și internaționale. Aceastã primã emisiune reflectã încrederea investitorilor internaționali în perspectivele economiei românești”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Emisiunea a fost realizatã în trei tranșe, din care 22 miliarde yeni japonezi cu maturitatea de 3 ani, cu un randament de 2,10% pe an, 3,6 miliarde yeni japonezi cu maturitatea de 5 ani, cu un randament de 2,63% respectiv 7,4 miliarde yeni japonezi cu maturitatea de 7 ani și un randament de 3,14%.

Fondurile obținute din aceastã emisiune vor fi decontate în data de 11 octombrie 2024.

Tranzacția face parte din planul de finanțare externã aferent anului 2024 prin care Ministerul Finanțelor vizeazã asigurarea necesarului de finanțare de pe piețele externe pentru acest an, precum și consolidarea rezervei financiare în valutã la dispoziția

Trezoreriei Statului. Suplimentar obiectivelor menționate, tranzacția pe piața japonezã are în vedere diversificarea bazei investiționale pentru instrumentele de datorie emise de Statul român, obiectiv avut în vedere și prin emisiunea de euroobligațiuni verzi realizatã în debutul anului 2024.

Având în vedere interesul investitorilor japonezi manifestat pentru investițiile sustenabile ce urmeazã a fi realizate de România cu fondurile încasate din aceastã emisiune, Ministerul Finanțelor a luat decizia executãrii celor trei tranșe în format verde, reiterând astfel obiectivul Statului român de implementare a unor politici și proiecte de investiții sustenabile din punct de vedere al mediului. Astfel, sumele obținute vor fi utilizate în conformitate cu Cadrul de Obligațiuni Verzi Suverane al emitentului, care este aliniat cu Principiile Obligațiunilor Verzi administrate de ICMA.

Strategia de execuție a tranzacției, specificã pieței japoneze, presupune un proces de sondare și identificare a interesului investitorilor derulat pe parcursul unei sãptãmâni, prin care emitentul anunțã o posibilã lansare a unei emisiuni iar pe baza interesului primit de la investitori prin intermediul sindicatului bancar procedeazã la lansarea oficialã a emisiunii.

Ținând cont de caracterul inaugural, emisiunea de obligațiuni Samurai a beneficiat de o bazã investiționalã diversificatã atât din punct de vedere geografic, cât și din perspectiva tipurilor de investitori, fiind alocatã atât investitorilor japonezi cât și offshore.
Având în vedere caracterul inaugural al emisiunii și ținând cont de restricțiile investitorilor japonezi se constatã o granularitate bunã a bazei investiționale, în cadrul emisiunii existând ordine de cumpãrare atât din partea fondurilor publice, fondurilor de pensii, și de investiții și regionale japoneze cât și dinspre investitori offshore.

Ministerul Finanțelor intenționeazã emiterea frecventã de obligațiuni Samurai în urma acestui debut de succes pe piața japonezã. Tranzacția a fost intermediatã de cãtre Daiwa Securities Co.Ltd., Mizuho Securities Co.Ltd., Nomura Securities Co.Ltd. și SMBC Nikko Securities Inc.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.